2012. február 10.

2012. február 10., 09:00 , 578. szám

Fizetni?

„Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.” (1Péter 3,9)

A mai világban természetes dolog, hogy fizetni kell. Akkor kap az ember valamit a boltban, ha fizet érte. Vannak kölcsöneink, amiket, tudjuk, vissza kell fizetni. Örülnénk, ha nem kellene, de muszáj. Mennyire jó lenne, ha a nekünk tett rossz dolgokat megtanulnánk nem visszafizetni. Egy dolog, amit nem kellene megfizetni! Ez a gondolat a bosszúállásról szól.

Ne állj bosszút! Bízd Istenre az igazságszolgáltatást, és ne te tedd azt. Természetesen Istenre bízni nem azt jelenti, hogy átkot szórni, hanem azt jelenti: imádságban elmondani neki panaszomat, és kérni az ő segítségét (de nem bosszúállását).

Péter továbbviszi a gondolatot: ne csak ne állj bosszút, hanem a gonoszért ne gonosszal, a gyalázkodásért ne gyalázkodással fizess. A rosszért fizess jóval, ez a keresztyén szeretet. Ezt kell gyakorolni.

Jogos lehet a kérdés: ki tudja ezt megtenni? Az, aki megértette és megtapasztalta Isten szeretetét. Ha számba vesszük, hogy Ő mennyi jót tett velünk, és mi hány alkalommal bántottuk Őt beszédünkkel, tetteinkkel, hitetlenségünkkel.

Meg akarsz tanulni megbocsátani? Nézz Jézusra! Meg akarsz tanulni jóval fizetni a rosszért? Nézz Jézusra! Meg akarsz tanulni áldást mondani? Nézz Jézusra!

Dancs Róbert református lelkész