Rendkívüli nehézségeket okozott a hideg és a havazás

A kemény tél eddig 112 áldozatot követelt az országban

2012. február 10., 09:00 , 578. szám

Évek óta nem volt ilyen hideg tél Ukrajnában, január 27. után az éjszakai hőmérséklet nem egyszer mínusz 30 Celsius-fok alá süllyedt. A leghidegebbet az ország nyugati részében, Ivano-Frankivszk és Ternopil megyékben mérték, ahol péntek hajnalra mínusz 32 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A kemény tél lapzártánkig hivatalosan 112 áldozatot követelt az országban, korábban azonban egyes források azt közölték, hogy számuk meghaladta a 130-at. A rendkívüli helyzetek minisztériumának (MNSZ) jelentése szerint az elmúlt mintegy két hétben több mint másfél ezren kértek orvosi segítséget fagysérülések és kihűléses tünetek miatt.

Megyénkben a hegyvidéki Ökörmezői és Rahói járásokban mérték a legnagyobb hidegeket, ahol a hőmérő higanyszála esetenként mínusz 25 fokot mutatott az elmúlt héten. Ökörmező környékén mínusz 30-at is mértek.

Korábban a megyei sajtó, így lapunk is arról számolt be, hogy az előzetes orvosi vélemény szerint a hideg miatt veszítette életét egy perecsenyi járási lakos, ám a boncolás később megállapította, hogy a férfival, akire rokonai holtan találtak az erdőben, infarktus végzett. Ugyanakkor a nagyszőlősi járási Fakóbükkön (Bukove) fűtetlen házában kihűlés következtében halt meg egy 53 éves férfi. Azóta, hogy beköszöntött a nagy hideg, öten fordultak orvoshoz fagyásos és kihűléses tünetekkel Kárpátalján. Így például a rahói járási Tiszaborkúton (Kvaszi) egy 14 éves lány lábán keletkeztek első- és másodfokú fagyási sérülések, ám az orvosi ellátást követően a páciens hazatérhetett.

Az elmúlt hét második felében országszerte 17 ezer oktatási intézményben rendeltek el tanítási szünetet a mínusz 20 fokot meghaladó hideg miatt, ami körülbelül 4,5 millió tanulót érintett. Ezen belül Kárpátalján – elsősorban a hegyvidéki járásokban – a hét végére 200 iskolában és 53 óvodában szünetelt ideiglenesen az oktatás. Ez több mint 40 ezer gyermeket érintett a megye kilenc járásában – jelentette az MNSZ kárpátaljai megyei főosztálya.

Az erős fagy miatt ezekben a napokban sok esetben hívták a szerelőket szétfagyott vízvezetékekhez. Különösen a lakosság által a víznyomás fokozására beépített szivattyúk tájékán volt sok gond a csövekkel a megfelelő szigetelés hiánya miatt. Munkácson egy egész lakótelep maradt víz nélkül vasárnap este, miután a rendkívüli hideg miatt a pincékben befagytak a vezetékek – közölte a zakarpattya.net.ua. A portál írása megjegyzi, a csövek valószínűleg azért fagyhattak be, mivel ma már nem működik a közösségi távhőszolgáltatás, amelynek rosszul szigetelt vezetékei korábban fűtötték a pincéket és a párhuzamosan futó vízvezetékeket.

A Munkácsi járásban múlt vasárnap nyolc község maradt ideiglenesen áram nélkül.

Ungváron az elmúlt napokban számos lakossági panasz érkezett a szolgáltatóhoz a földgáznyomás csökkenése miatt a vezetékekben. Az illetékesek megjegyzik, a panaszok túlnyomó többsége olyan lakóházakból érkezett, ahol a gázvezetékeket nagyobb átmérőjűre kellene cserélni. Ezt a munkát azonban finanszírozás híján még számos tömbházban nem végezték el a városban. A kialakult helyzetet csak részben sikerült orvosolni azáltal, hogy valamelyest növelték a rendszerben a gáz nyomását – írta az ua-reporter.com).

A hideg a hétvégén enyhült valamelyest, ekkor azonban a 15–30 centiméternyi lehullott hó jelentett rengeteg gondot, elsősorban a közlekedésben okozott fennakadást. A Kárpátok forgalmasabb hágóin és az Ungvár melletti ukrán–szlovák határátkelőhelyen az MNSZ speciális járművei segítették átkelni a hóban elakadt kamionokat. A teherautók vontatásába-mentésébe szükség esetén traktorokat is bevontak a környező településekről. Szombaton és vasárnap, amíg tartott a havazás, számos kisebb település vált nehezen megközelíthetővé, de a városokban is csak a főbb útvonalakat tisztították ekkor. Késtek vagy el sem indultak a hét végén a távolsági buszjáratok. A hegyekben fokozott lavinaveszély alakult ki.

Hétfőre több kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok Alsóverecke térségében a hágón át vezető úton. A súlyos járművek alig haladtak az eljegesedett úttesten. A gépek nem győzték tisztítani az utat, s a mínusz 20 fokos hidegben a sózás sem segített. A teherautók haladását a közlekedésrendészet igyekezett szabályozni, hogy megakadályozzák az elakadt járművek miatti dugók kialakulását, de a hírek szerint a személyautók forgalmát ez alig érintette.

A jelek szerint a cudar időjárás egyedül a turistákat nem képes feltartóztatni, akik a hideg és a hó ellenére lelkesen járják a hegyeket … és tévednek el. Legutóbb, a hétvégén, a hegyimentők egy elcsatangolt orosz és egy belarusz állampolgárt mentettek meg a biztos fagyhaláltól a vastag hótakaró borította hegyek között a Rahói járásban.

A meteorológusok előrejelzése szerint Ukrajnában, ezen belül az ország nyugati régióiban, február 11–13-án újra az elmúlt hetihez hasonlóan kemény, akár a mínusz 25–30 fokot is elérő hidegek várhatók, majd csak február 15-16. körül enyhülhet meg az idő.

zzz

Több településen is az iránt érdeklődtünk, milyen gondokat okoz a fagy és a lehullott hatalmas hó.

Francz Ignác, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Kőrösmezői Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy Kőrösmezőn közel félméteres a hólepel és a Fekete-Tisza is be van fagyva. A hegyekben viszont a hó vastagsága meghaladja a 60–70 centimétert, aminek csak a síelő turisták örülnek, akik az utóbbi napokban elárasztották a környéket. Szerencsére a közlekedésben nem okozott fennakadást az intenzív hóesés, folyamatosan tisztítják mind a fő, mind a mellékutakat. Múlt héten a -30 fokot is elérő hideg miatt szünetelt az oktatás az iskolában, hétfőtől azonban ismét iskolapadba ültek a tanulók. Véleménye szerint a lehullott hómennyiség csak abban az esetben jelenthet árvízveszélyt, ha hirtelen olvad el.

Eiben Évától, a KMKSZ Gyertyánligeti Alapszervezetének elnökétől megtudtuk, hogy a települést és a környéket 50–60 centiméteres hólepel fedi, és itt is folyamatosan tisztítják az utakat.

Rahóról az előzőekhez hasonló híreket kaptunk Nyejzsmák Emma alapszervezeti elnöktől: több mint félméteres hólepel borítja a várost, az utakat folyamatosan hókotrókkal tisztítják. Az elmúlt napokban a városban -30 fok alatti hideget is mértek.

Kékesi Sándor, a KMKSZ Técsői Alapszervezete elnökének tájékoztatása szerint Técsőn és a környező településeken több mint 30 centiméternyi a hóréteg, azonban a városban és a járás településein hókotrók biztosítják az akadálymentes közlekedést. Tapasztalatai szerint a Huszti járásban már merőben más a helyzet – csak nehezen járhatók az utak, a járművek letapossák a havat, amely kásássá és rendkívül csúszóssá válik. Técsőnél a Tiszán csak a part menti sávban fagyott meg a víz, és hasonló a helyzet legnagyobb folyónkon Tiszapéterfalvánál és Csapnál is.

Kárpátalja sík vidéki járásaiban átlagosan mintegy 25–35 centiméterre tehető az elmúlt napokban lehullott hó vastagsága, sehol nincsenek falvak elvágva a külvilágtól, igaz több helyen is hóátfúvások vannak. Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ungvári járási Szürte és Palágykomoróc települések közötti útvonalon 1–1,5 méteres hóátfúvások nehezítik a közlekedést, és hiába kotorják el a havat, a szél újra és újra hótorlaszokat képez az úton.

Boczán Pétertől, a KMKSZ Gálocsi Alapszervezetének elnökétől megtudtuk, hogy Gálocs és a környező települések szerencsére megközelíthetők, bár a hókotrók csak a hóréteg csekély részét takarították el az útról. Hétfőn már Palló felé is járható volt az út, míg szombaton és vasárnap csak a legvakmerőbbek mertek nekivágni a Gálocs–Palló útszakasznak.

A beregszászi járási Rafajna­új­faluba szombaton és vasárnap nehéz volt eljutni a hótorlaszok miatt, de hétfőre már helyreállt a közlekedés. A tömegközlekedés viszont akadozik, mert a települést Beregszásszal összekötő járaton közlekedő kisbusz nem menetrendszerűen jár – tudtuk meg Demeter Istvántól, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnökétől.

bj