Ungvárra költöztetik a klinikát?

Csapi kórház

2012. február 10., 09:00 , 578. szám

Olekszandr Ledida kárpátaljai kormányzó elrendelte egy munkacsoport létrehozását annak kivizsgálására, milyen lehetőségek vannak az ungvári városi és az ungvári járási egészségügyi ellátás megreformálására.

Az elképzelések szerint a Csapon működő Ungvári Járási Kórház klinikája átkerülne az Ungvári Városi Kórház 2. Sz. Klinikájának helyet adó, nagyrészt kihasználatlan épületébe. Viktor Pogorelov polgármester tájékoztatása szerint az Ungvári Városi Tanács február közepén sorra kerülő ülésszakán dönt az ungvári klinika termeinek ingyenes bérbeadásáról. A bizottság vezetőinek véleménye szerint a reform optimálissá teszi a két említett egészségügyi intézmény munkáját, jelentős mértékű költségvetési kiadások takaríthatók meg általa.

Ivan Svanda, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás egészségügyi osztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a klinika átköltöztetésére azért van szükség, hogy a falvakban élő emberek könnyebben el tudjanak jutni az egészségügyi intézménybe, hiszen Ungvárra szinte minden irányból van egyenes buszjárat, Csapra viszont sok helyről csak átszállással jutnak el az emberek. Az osztályvezető főleg Ungvártól északra és keletre található ukrán falvakat sorolt fel, egy szóval sem említve az Ungvár környéki magyar településeket.

Arról nem beszélnek, hogy kinek az érdeke és kiknek jó az, hogy a járási kórház Csapon marad, a klinika pedig Ungvárra kerül, illetve hányan veszítik el az állásukat a klinika személyzetéből. A Csap környékén levő, többnyire magyar falvak lakosainak pedig, amennyiben a „reform” megvalósul, ezentúl Ungvárra kell majd utazniuk klinikai kivizsgálásra, ami sokkal több időt vesz igénybe és pótlólagos kiadást jelent a betegeknek. Kérdésünkre az Ungvári Járási Kórház egyik osztályvezető főorvosa elmondta: a fentiek ismeretében fölöttébb furcsa, hogy a járási és a megyei egészségügyi hivatalok vezetői hetek óta nyugtatgatják a kórház és a klinika orvosait és személyzetét, mondván, semmilyen változás nem lesz, minden marad a régiben és senki nem veszíti el az állását.

Őr Hidi Lászlótól, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnökétől megtudtuk, hogy a nagydobronyi és a környékbeli lakosságot nyugtalansággal tölti el a klinika tervezett áthelyezése. Emlékeztetett rá, hogy két évvel ezelőtt már megszüntették az Ungvári Járási Kórházhoz tartozó Nagydobronyi Körzeti Kórházat, melyben 40 beteg elhelyezésére volt lehetőség, hátrányos helyzetbe hozva így a környék magyar lakosságát.

Baráth József