A kijevi magyar nagykövet Kárpátalján

2012. február 24., 09:00 , 580. szám
Tóth István főkonzul és Bayer Mihály nagykövet

Múlt héten közel háromnapos kárpátaljai látogatáson vett részt Bayer Mihály, Magyarország kijevi nagykövete. A diplomata hivatali feladatait csütörtökön Ungváron kezdte meg, majd pénteken Beregszászban folytatta, ahol a konzulátusi hivatalban a média képviselőivel is találkozott.

Kárpátaljai látogatásával kapcsolatban Bayer Mihály beszámolt arról, hogy Ungváron találkozott Olekszandr Ledidával, Kárpátalja kormányzójával és Ivan Balogával, a kárpátaljai megyei tanács elnökével. A velük történt tárgyalás egyik fő tematikáját az ukrán–magyar határátkelőhelyek fejlesztésének, valamint azok hatékonyabb működtetésének kérdése képezte. Mint Bayer Mihály kifejtette, a közelgő 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra való tekintettel mindkét államnak szorosabban kell együttműködnie a határátkelőhelyek hatékonyabb működése érdekében. A nagykövet hangsúlyozta: mivel szinte biztosra vehető, hogy az Eb ideje alatt megsokszorozódik az Ukrajnába közúton érkező látogatók száma, célszerű lenne tervek kidolgozása erre az időszakra azon célból, hogy a legzsúfoltabb határátkelőhelyekről a forgalom egy részét átirányítsák más átkelőhelyekre, megosztva így a terheket. A nagyköveti beszámolóban elhangzott még, hogy megyénk jelentős anyagi támogatást kap az Asztély–Beregsurány határátkelőhely fejlesztésére is.

A labdarúgó-Európa-baj­nok­ság kapcsán a nagykövet megemlítette még, hogy az eseményre Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletei is készülnek: a diplomaták éves szabadságukat a bajnokság előtt töltik majd le, hogy a sportesemények kezdetekor már mindannyian készenlétben, szolgálati helyükön várják az ügyfeleket.

Ungvári tartózkodása idején a nagykövet felkereste az Ungvári Nemzeti Egyetemet (UNE) is, ahol találkozott Mikola Vehessel, az UNE rektorával, majd A pénzügyi-gazdasági válság hatása az Európai Unióra címmel tartott előadást a hallgatóknak.

Bayer Mihály hivatali útját másnap Beregszászban folytatta, ahol találkozott Gajdos István polgármesterrel, valamint a református püspökség épületében a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) vezetőivel, egyben a KRE levéltárát és múzeumát is megtekintette.

A média részéről a nagykövetnek feltett kérdések között szerepelt az ukrajnai magyarellenesség, valamint a kettős állampolgárság kapcsán a sajtóban napvilágot látott esetleges állami retorziók ügye is. Válaszában Bayer Mihály a magyar–ukrán kormányközi kapcsolatokat korrektnek, sőt emelkedő tendenciájúnak nevezte. Azt mondta, nem érzékeli, hogy Ukrajnában állami szinten magyarellenesség lenne. A két állam kitűnő kapcsolatainak egyik bizonyítékaként említette Martonyi János magyar külügyminiszter tavaly decemberben tett kijevi látogatását, ahol az ukrán–magyar kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Ukrajna európai integrációjának a támogatásáról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről is tárgyaltak. Mint a nagykövet kifejtette, Magyarország igen elkötelezett támogatója Ukrajna integrációs törekvéseinek, nem lenne indokolt és logikus lépés tehát, hogy az ukrán állam a magyar kisebbség elleni ellenségeskedés szításával megrontsa ezt a jó viszonyt. A kettős – a nagykövet szóhasználatában „többes” – állampolgárság kapcsán Bayer Mihály elismerte, hogy a kérdés élénk beszédtéma Ukrajnában, s hogy a vélemények ennek kapcsán megoszlanak. Az esetleges retorziók kapcsán azon véleményének adott hangot, hogy ezeket csak legfelső állami szintű törvényhozással, esetlegesen alkotmánymódosítással lehetne életbe léptetni, ez viszont egy európai integrációban érdekelt állam számára nem lenne hasznos lépés. Már csak azért sem, mert – mutatott rá – nem igazán látja át, hogy hogyan lehetne ezen lépéssel Ukrajnában bármit is elérni úgy, hogy ne okozzon jelentős társadalmi, az állam stabilitását is esetlegesen fenyegető feszültségeket. Magyarország ebben a kérdésben korrekt politikát folytat, és reménye szerint Ukrajna is.

A nagykövet péntek este részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) rendezett jótékonysági bálon, másnap pedig a városban zajló többnapos borfesztiválon.

F.Zs.