Mindenki megbarátkozott az egérrel

Számítástechnika-tanfolyam felnőtteknek

2012. február 24., 09:00 , 580. szám

A KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete a Nagy­dob­ronyi Református Líceum­mal közösen alapfokú számítógép-felhasználói tanfolyamot hirdetett felnőttek számára. Az ingyenes tanfolyamra 26 idősebb és középkorú nagydobronyi lakos jelentkezett, akiknek a 8. foglalkozás végére mindennapi életük részévé vált a modern számítástechnika.

Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke elmondta: „Már hagyomány, hogy a hosszú téli estéken az alapszervezet úgynevezett gazdaestéket szokott szervezni. Most a tagság irányából olyan igény merült fel, hogy azok az idősebbek vagy középkorúak, akik az iskolában nem szerezhettek rendszerezett tudást informatikából, használni szeretnék a legtöbb házban már megtalálható számítógépet. Emiatt szerveztünk alapfokú tanfolyamot a líceummal közösen, hogy mindenki megtanulhassa, mi mire való, és a jövőben bátran használhassa kapcsolattartáshoz és munkához a modern számítástechnika nyújtotta lehetőségeket. Papírt senkinek nem adunk ma, az utolsó, nyolcadik foglalkozás után, de nem is ez a lényeg.

Én a tanfolyamot nagyon sikeresnek ítélem, látva a feleségem fejlődését, akit otthon le se lehetett ültetni a számítógép elé, de az első két foglalkozás után odaült és szorgalmasan gyakorolt minden este. Most már a gyermekével levelezik, facebookozik, sőt a családi kiadásokat is az Excel-táblázatkezelő program segítségével vezeti.”

A foglalkozást vezető Badó Norberttel, a Nagydobronyi Református Líceum számítástechnika-tanárárával az utolsó foglalkozást megelőző percekben beszélgettünk: „Teljesen az alapoktól kezdtük ezt a tanfolyamot – hogyan kell megfogni az egeret, mire való a jobb és a bal gomb stb. Egy hónapra terveztünk hetente két foglalkozást. Egy-egy foglalkozás az anyag ismertetésével kezdődik, majd a begyakorlásával folytatódik. A foglalkozások időtartama változó, de általában hosszabb két óránál.

A huszonhat jelentkező jól haladt az ismeretek elsajátításában. Akik egy alaptudással érkeztek, nekik nagyon szépen sikerült felfejlődniük, viszont akik azt sem tudták, hogy mi az egér és a billentyűzet közötti különbség, már azok is tudnak barangolni az interneten. Tehát szerintem elég jól haladtunk.

A tanfolyam elején szétszedtem egy működőképes számítógépet, és annak alkotórészeit bemutattam, igyekezve közérthetően elmagyarázni működésüket. A hardver részletes tanulmányozása után rátértünk arra, mi is az a szoftver. Részletesen a Windows XP operációs rendszert ismertettem meg. Bemutattam az alapműveleteket, kezdve a „fájl” áthelyezésével, kivágásával és másolásával, majd a szövegszerkesztéssel foglalkoztunk. Aztán következett a táblázatkezelés, az Excel-program használata, itt különböző matematikai függvényeket tanultunk meg, amelyeket fel tudnak használni a hétköznapokban is.

Az utolsó foglalkozáson a zene- és videofájlokat lejátszó programokkal és a Skype-programmal ismerkedünk majd.”

A tanfolyam résztvevői közül az elsőként érkező Hidi Erikát kérdeztem: „Szerintem bejött Őr Hidi László ötlete, ezt az is jelzi, hogy huszonhatan jelentkeztünk. Azt gondolom, maradandó tudást adott ez a képzés mindenkinek, most már a tanár úrnak is van sikerélménye, mivel az elején akadt, aki az egeret sem tudta megfogni, aztán most a végére már minden anyagon átrágta magát. Igaz, oklevelet itt nem kapunk, de nem is ez a lényeg, hanem a tudás.”

Egy Gizikeként bemutatkozott hölgy az utolsó foglalkozás előtti percekben láthatóan az újra iskolapadba ültek nevében is elmondta tudósítónknak: „Köszönettel tartozunk a KMKSZ-nek és a tanár úrnak, hogy ilyen lehetőséget kaptunk mi, felnőtt emberek. Külön köszönjük a tanár úr türelmét, mert szerintem néha rosszabbak voltunk, mint a kisiskolások. De azt elmondhatom, hogy mindössze egy hónap alatt eljutottunk oda, hogy rendszeresen használjuk odahaza a számítógépet.”

dózsa