Az UNE menesztené Tabacsnikot

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter menesztését követeli az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) kollektívája, miután Kijevből szerintük jogszerűtlenül eljáró vizsgálóbizottságot küldtek az ellenőrzésükre.

Nem titok, hogy Kárpátalján évek óta dúl a színfalak mögötti küzdelem a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért, a befolyásért és nem utolsósorban az állami támogatásért. Attól függően, hogy milyen színű a hatalom Kijevben, hol egyikük, hol másikuk kerekedik felül. Most éppen úgy tűnik, hogy az UNE-re jár rá a rúd, amennyiben mintegy három hete vizsgálódni kezdett az egyetemen az oktatási intézmények állami felügyeletének bizottsága.

A testület munkáját kezdettől gyanakvással figyelték az egyetemen, a sajtóban azt állították, hogy tagjai elfogultak, sőt, az ügyet kezdettől nyomon követő megyei média egyetempárti része nem zárta ki, hogy egyenesen „megrendelésre” kutakodnak az intézménynél. Az ua-reporter.com ungvári portál például közölte az ellenőrzést végző bizottság tagjainak névsorát, amelyből szerintük kitűnik, hogy a testületben egyetlen nyugat-ukrajnai egyetem képviselője sem kapott helyet. Márpedig köztudott, írják, hogy a nyugat-ukrajnai felsőoktatási intézmények nem támogatják a jobboldali politikusok által oroszbarátnak tartott oktatási miniszter politikáját.

A konfliktus a szokásos forgatókönyv szerint fokozódott. Az egyetemi diákszakszervezet például közleményben tudatta, hogy a bizottság nyomást gyakorol a diákokra és megsérti a tanmenetet. Majd a több mint egyhetes vizsgálódás után, február 21-én, Mikola Vehes, az egyetem rektora levélben tájékoztatta az oktatási minisztert a szabálytalanságokról, többek között arról, hogy a vizsgálóbizottság elnöke a vonatkozó szabályok megsértésével anélkül adta át aláírásra az egyetem vezetőinek a vizsgálat eredményeit tartalmazó jegyzőkönyvet, hogy azt ezek után módjukban lett volna érdemben áttanulmányozni és véleményezni.

Miután Kijevből semmilyen nyilvános válasz nem érkezett e levélre, február 23-án összeült az UNE tudományos tanácsa. Az ülésen egyebek mellett elhangzott, hogy az utóbbi három évben az egyetem 12 minisztériumi ellenőrzésen, s 44 egyéb, a felsőoktatási intézményeket felügyelő hivatal ellenőrzésén esett át, kutatási programjaikat nem a kellő mértékben támogatják, késik tudományos testületeik és karaik akkreditációja, illetve licencálása.

A testület végül az ukrajnai oktatási intézmények vezetőihez, pedagógusaihoz és diákjaihoz intézett felhívást fogadott el. A rektor által aláírt dokumentum, elemezve a kialakult helyzetet, többek között arra kéri Viktor Janukovics elnököt, hogy hirdessen moratóriumot a felsőoktatási intézmények átalakításának folyamatára, megakadályozandó a felsőoktatási rendszer teljes szétrombolását, amely „a felsőoktatási intézmények átszervezésének és összevonásának címén történik”. Kéri továbbá Mikola Azarov miniszterelnököt, hogy a kormány következő ülésén tűzze napirendjére a kárpátaljai állami felsőoktatási intézmények összevonására utasító rendeletet, s érvénytelenítse azt. Végül a felhívás felszólítja az oktatási minisztert, s annak első helyettesét, hogy ismerjék be tévedéseiket, s mondjanak le.

Az olvasó akár együtt is érezhetne a felsőoktatás autonómiájáért felszólaló egyetemi vezetőkkel és oktatókkal, ha ez volna az első hasonló eset Kárpátalján. Azonban emlékezhetünk még arra a 2007-es minisztériumi ellenőrzésre, amelyben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának volt része. Annak idején az UNE nemcsak hogy nem kelt a felsőoktatási intézményi önállóság védelmére, de egyesek szerint nem kizárt, hogy az akkori jobboldali kormányzás idején jó pozícióban lévő egyetem maga lehetett az ellenőrzés egyik sugalmazója. Ezt az elképzelést látszik alátámasztani, hogy az ellenőrzés időben majdnem egybeesett az UNE magyar karának megnyitásával, így nem kizárt, Ungváron úgy érezhették, hogy a beregszászi főiskola hallgatókat szipkáz el előlük.

Csak remélhetjük, hogy a mostani esetből – bárhogyan végződjék is – az érintettek azt a következtetést vonják majd le, hogy a felsőoktatásnak távolságot kell tartania a politikától, s nem az a meggyőződésük erősödik tovább, hogy ha legközelebb hatalomra kerülnek, végérvényesen el kell taposniuk a „konkurenciát”.

zzz