Bűnügyi statisztika

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

A Krím az „éllovas”, Kárpátalja a „sereghajtók” között kullog az éves bűnözési rátát tekintve. Az ukrajnai megyék bűnözés általi érintettségének rangsorát a belügyminisztérium adatai alapján állította össze a weekly.ua.

Bűnügyi vonatkozásban a Krím számít a leghátrányosabb helyzetűnek, ahol az elmúlt évben 1898 bűncselekményt regisztráltak egymillió lakosra számítva. A félszigetet e kétes értékű rangsorban az ipari régiók követik: Zaporizzsja megye (1529 bűncselekmény egymillió lakosra), valamint Dnyepropetrovszk (1405), Luhanszk (1376) és Donyeck (1366) megyék.

Valamivel alacsonyabb a bűnözés szintje Kijevben (1333), valamint Harkiv (1290), Herszon (1237), Kirovográd (1223) és Mikolajiv (1146) megyékben.

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható ezen régiók magas bűnözési rátája, a belügyminisztérium a következő okokat sorolja fel: sűrűn lakott térségekről van szó, ahol sok a beáramló vendégmunkás, a turista és a nyaralóvendég.

A legkevesebb bűnesetet Ivano-Frankivszk (422 eset egymillió lakosra), Ternopil (488), és Kárpátalja (577) megyékből jelentették tavaly.

A bűnözésnek minden megyében megvan a maga sajátossága. A rendőrségi adatok elemzésével az újságírók kimutatták, hogy az egyes bűncselekményfajták tekintetében mely régiók „vezetnek”. Így például Voliny megyében a többi régiónál elterjedtebb az emberkereskedelem, Kijev évek óta listavezető a lakásbetörések terén, Odessza megye a korrupció tekintetében országos első, Harkiv megyében követik el a legtöbb gyilkosságot, Luhanszk megyében derül fény a legtöbb kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményre, s Donyeck megyében a leggyakoribbak a rablótámadások.

Számottevően csökkent Ukrajnában a bűncselekmények felderítési mutatója. Így 2011-ben az elkövetett bűncselekmények majd 45 százaléka maradt felderítetlen, szemben a 2010-es esztendő 43 százalékos mutatójával. Az igazságszolgáltatást 420 gyilkos, 135 nemi erőszakot elkövető, 730 útonálló és több mint ezer tolvaj kerülte el – írja a korrespondent.net.

szcs