Csodát várnak Horoskovszkijtól

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Első miniszterelnök-helyettessé nevezte ki Valerij Horoskovszkij eddigi pénzügyminisztert Viktor Janukovics államfő múlt szerdán.

Az új első miniszterelnök-helyettes felügyeli majd a gazdaságot és a pénzügyeket, de az európai integrációs folyamatokért és reformokért is ő felel majd Azarov kormányában – írja a Kommerszant – Ukraina.

Az Interfax – Ukraina hírügynökség idézi Volodimir Feszenko politológust, a Penta alkalmazott politikai kutatások központjának vezérigazgatóját, aki szerint Horoskovszkij feladata a kormányban egy kisebbfajta „gazdasági csoda” végrehajtása volna.

„Két fontos feladata van az elkövetkező évben: biztosítania kell a külső hitelek utáni tartozások törlesztését a minimális veszteségekkel az ország és a költségvetés számára – jelentette ki Feszenko. – A másik feladat: pénzügyi forrásokat találni a szociális programokra a választások előtt. „Fel kell készíteni” a választókat, hogy ne legyen szégyellnivaló a választási szereplés.” A politológus hangsúlyozta, hogy „mindkét feladat egy csodatévő tulajdonságait követeli meg”.

Horoskovszkij 1969-ben született, közgazdasági és jogi diplomája van. Ez év januárja óta töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, előtte – 2010-től – az ukrán biztonsági szolgálatot irányította, és Janukovics előző kormányában (2002–2004) gazdasági miniszter is volt.

A politikust Ukrajna egyik leggazdagabb embereként tartják számon.

(szcs/pravda.com.ua/MTI)