Elítélték Lucenkót

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Hétfőn egy kijevi kerületi bíróság ítéletet hirdetett Jurij Lucenkónak, a Timosenko-kormány volt belügyminiszterének, az ellenzéki BJuT – Batykivscsina egyik vezető politikusának ügyében.

Ismeretes, hogy az exmi­nisztert hivatali túlkapással és különösen nagy értékű tulajdon kisajátításával vádolták meg. A vád szerint Lucenko belügyminiszterként állítólag hozzájárult, hogy törvénytelen nyugdíjat állapítsanak meg gépkocsivezetőjének, Leonyid Prisztupljuknak, illetve ahhoz, hogy lakást utaljanak ki a számára, s besorolják az operatív szolgálati főhivatalhoz. A Legfőbb Ügyészség azt is felrótta a volt tárcavezetőnek, hogy nem célirányosan használt fel költségvetési pénzeket a milícia napjának megünneplésére 2008–2009-ben. Ugyancsak vádként merült fel Lucenko ellen, hogy szankcionálta egy, a Viktor Juscsenko megmérgezésének ügyében szereplő személy elleni nyomozás meghosszabbítását. Ezt a vádpontot egyébként a bíróság külön ügyként tárgyalja.

A bíróság a kihirdetett ítélet értelmében bűnösnek találta a volt tárcavezetőt, s ezért négy év szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte az ellenzéki politikust, valamint megfosztotta őt köztisztviselői rangjától. Leonyid Prisztupljukot a bíróság három év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Az ítélet értelmében Lucenkótól és Prisztupljuktól együttesen 293 ezer hrivnyát kell behajtani, a volt belügyminisztertől pedig még további 643 ezret.

Lucenkónak a rá kirótt szabadságvesztésből még két évet és tíz hónapot kell letöltenie a rács mögött, tekintettel arra, hogy az ítélet megszületéséig egy évet és két hónapot előzetes letartóztatásban töltött, ami beleszámít a büntetés időtartamába.

Az ítélethirdetés után Jurij Lucenko bejelentette, hogy szándékában áll fellebbezni. „Jogi és politikai téren is bizonyítani fogom az igazamat… Ez a bíróság, amely nem veszi figyelembe a szakvéleményeket, egy politikusok, az elnöki adminisztrációból származó megrendelők által előkészített ítéletet olvasott fel, hogy kivonjanak engem a politikai életből mint politikust” – mondta többek között.

A Nyugat egybehangzóan kiábrándítónak tartja a Lucenko-ügyben született ítéletet. „Felszólítjuk Ukrajna kormányát, hogy helyezzék szabadlábra Lucenkót és a többi volt tisztségviselőt, akik most büntetésvégrehajtási intézményekben tartózkodnak” – közölték Washingtonban. Nagy-Britannia úgy véli, hogy Jurij Lucenko volt belügyminiszter ítélete politikailag motivált, kétségessé teszi Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és ellenkezik az európai demokrácia alapvető elveivel.

Ukrán politológusok úgy vélik, hogy Lucenko az ítélet ellenére nem marad sokáig börtönben, talán már a választások előtt szabadlábra kerülhet a fellebbviteli tárgyalás eredményeként. Rámutatnak, a kitűzött feladatot, azaz az ellenzéki politikus bűnösségének bizonyítását és elítélését teljesítették, így a továbbiakban a Nyugattal folytatott tárgyalások során az ukrán liberalizációs törekvések igazolásaként akár szabadon is bocsáthatják.

szcs