Görög katolikus hittanverseny 2012

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

2012. február 25.-én immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület hittanversenye. A rendezvénynek a csetfalvai iskola adott otthont. A versenyre a kerületünk egyházközségeiből érkeztek jól felkészült versenyezni vágyó gyerekek. Az idei verseny témája Szent Lukács evangéliuma volt. A verseny két fordulóból állt: írásbeli és szóbeli részből. A versenyzők izgatottan várták a feladatlapokat, melyeket Orosz Zoltán debreceni káplán atya készített. A vetélkedőn résztvevő csapatok a beregszászi, a nagyszőlősi, valamint az ungvári járás egyházközségeiből érkeztek, hogy összemérhessék tudásukat.

Demkó Ferenc esperes úr köszöntötte a jelenlévőket, majd együtt imádkoztuk a „Mennyei Királyt”. Bakancsos Sándor, helyi görögkatolikus áldozópap elmondta a versenyhez kapcsolódó szabályokat. Ezek után elkezdődött a verseny.

A 170 versenyző három korcsoportban indulhatott (a nagyoknál tizennégy, a középsőben tizenhat, a kicsiknél tizenkilenc csapat nevezett). Két fordulóban mutatták meg tudásukat. Az első fordulóban egy öt oldalas feladatlapot kellett kitölteniük a csapatoknak egy óra alatt, a második szóbeli fordulóban villámkérdésekre válaszoltak, minél többre egy perc alatt.

A vetélkedőt követően elkezdődött a feladatlapok javítása. Eközben a résztvevők a csetfalvai katolikus asszonyok által készített „hot doggal” csillapították éhségüket. Délutánra kialakult a várva várt végeredmény. Az eredményhirdetésre a templomban került sor. A nagyoknál Jánosi csapata végzett az első helyen, a második Borzsova, a harmadik Salánk lett. A középső korcsoportban a Csomaiak diadalmaskodtak, a második helyezett Gecse, a harmadik pedig a Salánkiak csapata lett. A kicsiknél Csoma lett az első, akiket a dobogón a Macsolaiak, majd Gecse-Vári csapata követett.

Mindhárom korosztály első helyezettjei adathordozót (pendrive), társasjátékot, oklevelet és a vándorikonokat is hazavihették. A második és harmadik helyezettek szintén társasjátékokat, oklevelet, kulcstartót, csokit valamint Szent Lukácsot ábrázoló naptárat is kaptak. A nem dobogós csapatok sem mentek haza üres kézzel. Ők is kaptak emléklapot, naptárat és csokit. A hittanverseny imádsággal zárult, amely után a csapatok elindultak hazafelé azokkal az élményekkel, amelyeket a 2012-es csetfalvai hittanversenyen szereztek.

B. É.