Még színesebb lett az Irka!

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Az Irka című gyermeklap idei első száma még színesebb, négyszínnyomásos borítóval csábítja olvasásra, szórakoztató időtöltésre a kárpátaljai iskolásokat és óvodásokat.

A költészetet kedvelők számára Punykó Mária főszerkesztő ezúttal többek között Mészely József, Ferenczes István, Páskándy Géza, Tóthárpád Ferenc, Josef Guggenmos, Áprily Lajos, Weinrauch Katalin, Szi­lágyi Domokos, Osvát Erzsébet, Nagy László, Szép Ernő verseiből válogatott. Molnár Judit történetében olvashatunk Valentinről, a kisegérről, Fésűs Éva a kíváncsi hóemberről írt érdekes történetet, s részletet közöl a lap Münchhausen báró kalandjaiból, amelyeket Gottfried August Bürger vetett papírra. Az Irkából nem hiányozhatnak a népmesék sem, így került a lapba a Gyökérlegény című hanti népmese, A török ember és a kutya című török népmese, valamint egy indiai népmese, A repülő teknőc.

A sok olvasnivaló mellett jelentkeznek az Irka megszokott rovatai is. Olasz Tímea Fény a kalitkában címmel írt az Útravaló rovatba, s újabb rész olvasható a Bibliai ábécéből is, amely immár a „k” betűnél tart. A Számítógép-suli 68. részében ECDL-feladatokat közöl Pallay Dezső, a Múltunk épített emlékei rovatban pedig a huszti várról olvashatunk. Sok levél érkezett tavaly óta az Irkához, így a Postabontás rovatban nemcsak az előző számok feladatainak helyes megfejtését közlik a szerkesztők, hanem a gyerekek verseiből, meséiből és rajzaiból is válogatnak.

Új rovat indult Irka-dobogó címmel Sütő Éva szerkesztésében, amelyben olyan közismert kárpátaljai fiatalokat mutatnak be, akikre büszkék vagyunk. A rovat első vendége Tarpai Viktória színművész.

A Mindenféle rovat nevéhez hűen mindenféle érdekességet kínál az olvasóknak. Megtudhatjuk például, miért csörög a csörgőkígyó, vagy hogy hogyan készül a farsangi fánk. Magyarország történetének jeles évfordulói sorából a branyiszkói áttörésről olvashatunk, a magyar művelődés nagy alakjai közül pedig Hollósy Simont ismerhetjük meg.

A Nyitva van az aranykapu az évszakhoz alkalmazkodva olyan játékokat ajánl a gyerekek figyelmébe, amelyek a meleg szobában is játszhatók, és nem maradnak el a megszokott fejtörők sem.

A legkisebbeknek, azaz az óvodásoknak szánt Döngicsélő rovatba Gabóda Éva szerkesztő a vidám versek és a mese mellé ceruzát és ollót igénylő szórakoztató feladatokat is válogatott. Ugyancsak számíthatnak az apróságok a lap hagyományos egész oldalas kifestőire.

Az Irkát ezúttal is Kulin Ágnes illusztrálta.

pszv