Választási előcsatározások

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

Az elmúlt hét egyik legmeglepőbb híre volt, hogy Viktor Janukovics államfő egy tévéinterjúban bejelentette: nem Andrij Kljujev, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács minap kinevezett titkára irányítja majd a Régiók Pártja (PR) választási stábját az idei parlamenti választásokon.

Az államfő bejelentése sokakat pártján belül is meglepett, hiszen a PR tiszteletbeli elnöke ezzel szembement a hatalompárt politikai tanácsának erre vonatkozó múlt évi határozatával – írja a bejelentésről a Kommerszant – Ukraina. Kljujevnek a korábbi választások alkalmával felmutatott kampányfőnöki teljesítményével a pártban elégedettek voltak, s úgy tartják, jelenleg nincs nálánál megfelelőbb jelölt erre posztra, ezért többen – ha szükségessé válik – készek szembemenni Janukovics mostani „kívánságával”, tették hozzá a lapnak nyilatkozó régiós politikusok.

Mint ismeretes, Kljujevet két hete menesztették az első kormányfő-helyettesi posztról. A megfigyelők egy része akkor száműzetésként értékelte a nemzetbiztonsági és védelmi tanács élére történt kinevezését, míg mások azzal magyarázták távozását a kormányból, hogy pártja választási kampányának irányítására kell összpontosítania. Viktor Janukovics minapi bejelentése az előbbi, a kegyvesztettségre utaló elképzelést látszik alátámasztani.

A PR-ben egyesek a Kljujevvel történtekben Szerhij Levocskinnak, az elnöki adminisztráció vezetőjének mesterkedését látják, akit a kegyvesztett politikus párton belüli ellenfelének tartanak. Csak nehogy azt kezdjék terjeszteni Viktor Fedorovicsról (Janukovicsról – a szerk.), hogy elnökként dolgozik Szerhij Levocskin adminisztrációjában – jelentette ki a Kommerszant – Ukrainának egy neve elhallgatását kérő kormánypárti politikus.

A történteknek kárpátaljai vonatkozása is lehet, amennyiben eddig Kljujevet tekintették a Kárpátalját irányító régió párti politikusok fővárosi „kapcsolatának”. Egyesek úgy tartják, hogy a „mentor” menesztése a megyei pártvezetés helyzetét is megingathatja, ami különösen rosszkor jöhet számukra most, nem sokkal a parlamenti választások előtt, amikor meg kell küzdeniük a Kárpátalján rendkívül befolyásos Baloga testvérekkel és pártjukkal, a JeC-cel.

Bizonyos jelek eközben arra utalnak, hogy Viktor Baloga helyzete is ingataggá vált a kormányban, amit megfigyelők a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának tervezett megszüntetésével magyaráznak. Az elképzelések szerint a tárcát összevonnák a belügyminisztériummal, a jelenlegi politikai erőviszonyokat figyelembe véve pedig a JeC kárpátaljai alapítóatyjának aligha lehet esélye e kulcsfontosságú poszt megkaparintására.

Talán ezzel is magyarázható, hogy Baloga az utóbbi időben bekeményített. Így például a Régiók Tanácsának legutóbbi ülésén a miniszter ellentmondott Mikola Azarov kormányfőnek. Történt ugyanis, hogy Viktor Janukovics elnök elhagyta az üléstermet, mire Viktor Baloga megszakította felszólalását. Néhány másodpercnyi szünet után Azarov arra kérte a minisztert, hogy magyarázza meg, miért hallgatott el, mire Baloga azt felelte, hogy folytatja a felszólalását, amint visszatért Janukovics, mert szeretne az államfő előtt hangot adni a minisztériumot foglalkoztató kérdéseknek. Azarov erre felajánlotta, hogy hagyja felszólalni az ülés többi résztvevőjét, s maga akkor kérjen szót újra, ha a majd az elnök visszatért. Baloga azonban ennek ellenére sem hagyta el a szónoki emelvényt, s csak azután volt hajlandó távozni, hogy a teremben valaki megjegyezte, az ülést közvetítik a sajtóközpontba.

szcs