Kötőhártya- és szemhéjgyulladás

2012. március 9., 09:00 , 582. szám

Napok óta piros a szemhéjam alsó széle, a szempillák fölött, s a szemgolyóm is bepirosodott. Megduzzadt a szemhéjam, s úgy érzem, mintha homok lenne a szememben. Eddig még sohasem volt ilyen problémám. Milyen betegséget kaptam el, mi okozhatta, s mit tehetek a meggyógyulásomért? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy csetfalvai olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Ilkova Anna, beregszászi szemész válaszol.

– A beteg kötőhártya- és szemhéjgyulladásban szenved – állapítja meg a szakorvos. – A kórnak két formáját különböztetjük meg: az akutot és a krónikust. Az akut gyulladás okai közé soroljuk a léghuzatot, a szem mosdatlan, szennyezett kézzel való megdörzsölését, valamint a fertőzéseket. A krónikus változat idősebb, cukorbeteg embertársainknál, illetve legyengült szervezetű és valamire allergiás gyermekeknél egyaránt kialakulhat, s akkor is kifejlődhet, ha a szemüveg lencséje karcolt, vagy a keret nem tartja a helyén, lejjebb csúszik az orrnyergen, s az ember szemgolyója nincs egy vonalban a lencse közepével, az illető nem a lencse közepén, hanem a szélén keresztül tekint előre. Ezenkívül nemcsak gyermekek, de idősebb felnőttek esetében is krónikus kötőhártya- és szemhéjgyulladáshoz vezethet, ha az illető bármire is allergiás. A krónikus kötőhártya- és szemhéjgyulladás esetén a betegség bármelyik évszakban kiújulhat, de mivel tavasszal és ősszel aktivizálódnak a krónikus betegségek, ezért a tárgyalt kór krónikus változata is gyakrabban fordul elő az utóbb említett két évszakban. A betegség mindkét formája azonos tüneteket produkál: gyakran viszket a szemhéj, a szemgolyó és a szemhéj alsó széle bepirosodik, a páciens úgy érzi, mintha homok lenne a szemében, a szemhéj feldagad, a szempillák között pedig kicsiny, pikkelyszerű képződmények jelennek meg.

– Miként kezelik a kórt?

– Napjainkban nagyon sokféle szemcsepp, illetve szemkenőcs kapható a gyógyszertárakban, de mindenkit óva intek attól, hogy önkezeléssel kísérletezzen, mert olyan gyógyszert választhatnak, melyek nem szüntetik meg a betegséget, vagy éppen allergiás rájuk a szervezetük, s csak rontanak a helyzetükön, ráadásul, ha később mégis orvoshoz fordulnak, a szakember az önkezelés során felhasznált gyógyszereknek a szemre kifejtett hatása miatt sokkal nehezebben tudja megállapítani a betegség okát. Ajánlom, ha valaki észreveszi magán a kór tüneteit, egy napig 4-6 alkalommal kamillateával vagy erős „orosz” teával mossa ki a szemét, s ha ez nem használ, forduljon szemészhez, mert a gyulladás nagyon sok komoly szembetegséghez vezethet, s amennyiben elhanyagolják a kórt, későn keresik fel az orvost, akkor a gyulladás mélyebbre hatol a látószervben, s hosszú időt, akár hónapokat is igénybe vehet a terápiája. A kezelés során a szükséges tablettákkal, injekciókkal, szemcseppekkel, szemkenőcsökkel és fizikoterápiával sietünk a betegek segítségére. Ha akut gyulladással állunk szemben, képesek vagyunk véglegesen megszüntetni a betegséget, krónikus kötőhártya- és szemhéjgyulladás esetén is tünetmentessé tudjuk tenni a beteget. A kezelés időtartama a gyulladás mélységétől és a szervezet ellenálló képességétől függ, viszont a páciensnek háromhavonta jelentkeznie kell a szemésznél, hogy megelőzzük a betegség kiújulását. A kiváltó októl függ, milyen profilaktikai eljárásokat alkalmazunk. A megelőző kezelés 10-14 napig tart.

– Meg lehet-e előzni a betegség kialakulását?

– Az akut gyulladást meg lehet előzni a higiéniai szabályok betartásával, illetve a huzatos helyek elkerülésével. A krónikus gyulladás esetén az előírt időtartamig kell folytatni a kezelést, s ha allergia okozza a kórt, kerülni kell az allergiát kiváltó tényezőkkel való érintkezést. Ügyeljünk arra, hogy a szemüveglencsénk tiszta legyen, a kerete pedig ne csússzon le, s ne a piacokon, hanem az optikai szaküzletekben szerezzük be a valóban jó minőségű szemüvegeket. Emellett pedig fogyasszunk vitamindús ételeket, hogy erősítsük a szervezetünket.

Lajos Mihály