Mi a teendő autólopáskor?

2012. március 9., 09:00 , 582. szám

„Rövid időn belül két gépkocsit is elloptak a lakótelepünkről, s nem kizárt, hogy éppen az én vadonatúj autóm lesz a következő. Hogyan járjak el helyesen, ha felfedezem a lopást?”

– Mindenekelőtt sürgősen hívja ki a rendőrséget. A telefonhívás nyomán ki kell szállnia a helyszínre az operatív nyomozócsoportnak. Amíg a helyszínre nem értek, ne nyúljon semmihez, ne tegyen semmit. Amikor megérkeznek a rend őrei, a szóbeli tájékoztatáson túl írjon kérvényt, amelyben pontosan és tényszerűen összefoglalja a történteket, részletesen előadva minden körülményt. Amennyiben a helyileg illetékes rendőrőrs vagy belügyi osztály a közelben van, személyesen is benyújthatja ezt a kérvényt. Ezt a dokumentumot a rendőrségen iktatni kötelesek az elkövetett bűncselekmények speciális nyilvántartási naplójába, ahol saját iktatási számot kap. Célszerű feljegyezni ezt az iktatási számot, hogy a későbbiekben könnyebben nyomon tudja követni, hogyan halad az ügy kivizsgálása.

A helyileg illetékes rendőrparancsnok megbízza a kérvényben rögzített tényállás kivizsgálásával az illetékes nyomozót, aki begyűjti az alapvető dokumentumokat: a helyszíni szemle jegyzőkönyvét, a károsult és a tanúk vallomásait, a szakértői véleményeket. Ezt követően tíz napon belül kell dönteniük a hatóságoknak arról, hogy indítanak-e nyomozást az ügyben.

Amennyiben a járműve iránt érdeklődve hetekkel, esetleg hónapokkal a lopás után is csak azt a szűkszavú választ hallja a rendőröktől, hogy az ügyben nincs újabb fejlemény, célszerű lehet ügyvédet fogadni, aki magára vállalja minden nyűgét annak, hogy részletesebb magyarázatot csikarjon ki a rendőrökből az adott ügy állását illetően.

hk