Támogató nyilatkozat is kellhet a határon

2012. március 9., 09:00 , 582. szám

Nem elég a vízum? címmel számoltunk be február 24-i számunkban arról, hogy az Asztély–Beregsurány határátkelőn a magyar határrendészek az érvényes vízum mellett kérik a támogató nyilatkozatot is, és akinél nincs, azt visszafordítják. Azóta ezt a gyakorlatot a Csap–Záhony határátkelőhelyen is alkalmazzák a magyar hatóságok.

A jelenleg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által kiadott támogató nyilatkozat eredetijét csatolni szükséges a vízumigényléskor benyújtott kérvényhez. Miután ezen okmányt mostanáig nem kellett felmutatni határátlépéskor, emiatt szinte senki nem készített arról másolatot. Mindez többeknek okozott komoly kellemetlenséget, mert támogató nyilatkozat híján vissza kellett fordulniuk a határ magyar oldaláról. Magyarország Ungvári Főkonzulátusán és Beregszászi Konzulátusán kiadják a támogató nyilatkozatok fénymásolatait utólag is a hozzájuk fordulóknak, de előre őket sem tájékoztatták arról, hogy útlevélvizsgálatkor szükséges lehet a támogató nyilatkozat fénymásolata, vagy valamilyen más okmány (meghívólevél stb.), ami igazolhatja az utazás célját. Képzeljék csak el, egy viski család beszerezte a beregszászi konzulátuson a vízumokat. Még éjjel elindultak, hogy korán Budapestre érjenek, de a határról vissza kellett fordulniuk. Másnap a konzulátusra mentek a hiányzó fénymásolatokért. Szerencséjük volt, így harmadnap újra útra kelhettek, és ezúttal el is jutottak Budapestre. Amennyiben a változásról a határrendészet idejében tájékoztatta volna a konzulátusok dolgozóit, esetleg a sajtót is, akkor a viskiek és sok sorstársuk is megtakaríthatott volna egy kellemetlen „élményt”.

Az előzetes bejelentés nélkül bevezetett változásról az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől érdeklődtünk, kérésüknek megfelelően írásban. Válaszlevelükben tudatták: „Tájékoztatjuk, hogy az ORFK Szóvivői Irodához érkezett elektronikus üzenetét köszönettel fogadtuk. Válaszunkat a törvényes határidőn belül elkészítjük, addig is szíves türelmét és megértését kérjük.”

Válasz lapzártánkig nem érkezett.

dózsa