Az MKP nem jutott be a parlamentbe

Szlovákiai választások

2012. március 16., 09:00 , 583. szám

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a hét végi szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A választók 59,11 százaléka adta le voksát az induló pártok valamelyikére, azaz valamivel magasabb volt a részvételi arány, mint 2010-ben (58,83%). A legmagasabb választási részvétel a Zsolnai járás szavazóköreiben volt, meghaladta a 66 százalékot. A legalacsonyabb részvételi arányt a magyarok lakta déli régió 4 járásának szavazóköreiben mutatták ki. A legalacsonyabb részvételi arány a Tőketerebesi járásban (50,24%) volt, ezt a Rimaszombati (52,39%) és a Komáromi (52,40%), illetve a Losonci (52,47%) járás részvételi aránya követte. Mindez természetesen sem a Hídnak, sem az MKP-nak nem kedvezett.

A Most-Híd 6,89 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott. A párt 176 ezer szavazatot kapott, azaz mintegy 30 ezerrel kevesebbet, mint két éve, de Bugár Béláéknak csak eggyel lesz kevesebb képviselője, mint az előző ciklusban. A parlamentben továbbra is kilenc magyar honatya foglal majd helyet, mivel a Most-Híd színeiben négy szlovák képviselő is mandátumhoz jutott.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP), Berényi Józseffel az élén a 2010-es választásokhoz hasonlóan szerepelt (4,29%), szinte hajszálnyira ugyanannyi szavazattal (mintegy 109 ezer), de ez most sem volt elegendő a törvényhozásba való bejutáshoz, ahhoz még mintegy 18 ezer voks hiányzott. A mostani már a második egymást követő parlamenti választás, amelyen a Most-Híd bejut a pozsonyi törvényhozásba, az MKP viszont nem.

Ezzel szemben megalakulása óta a legfényesebb győzelmét aratta a hét végi parlamenti választásokon Robert Fico volt kormányfő pártja, a választók voksainak 44,41 százalékát megszerző baloldali Smer-SD, amely így 83 mandátumot szerzett a 150 fős szlovák parlamentben. Ez az eredmény Robert Fico számára az egypárti kormányzást is lehetővé teszi, de ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását a Smer elnöke a választások előtt többször is elutasította.

A szavazatok összesítése alapján az újonnan felálló szlovák parlamentbe hat párt jutott be. A Smer-SD után a legjobb eredményt, a szavazatok 8,82 százalékával a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el. A KDH a 16 mandátummal járó eredménnyel átvette a vezető jobboldali párt szerepét a szlovákiai politikai palettán. A harmadik helyen az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végzett a voksok 8,55 százalékával, ami számukra 16 képviselői széket jelent. 6,09 százalékot szerezve beküzdötte még magát a parlamentbe az utóbbi hetekben többször is a bejutási küszöb alatt mért Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS). A kétszeres exminiszterelnök Mikulás Dzurinda pártja jobb időket is megélt már, hiszen eddig rendszerint kétszámjegyű eredményeket ért el, ám a főként az ő kormányát érintő – korrupciós és lehallgatási – Gorilla-botrány miatt sokan még így is jó eredménynek tartják, hogy most sikerült 11 parlamenti széket szereznie. A választói szavazatok 5,88 százalékát és ezzel 11 mandátumot szerezve bejutott a törvényhozásba a 2010-es választásokon szintén nagyobb sikert arató liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt is.

A parlamentbe jutott pártok vezetői többnyire elégedetten, míg a törvényhozáson kívül maradtak csalódottan fogadták az eredményeket.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az eredmények kapcsán úgy nyilatkozott az MTI-nek: kissé csalódott, mert 5 százalék fölötti eredményre számítottak. Elmondása szerint, ha közösen indultak volna (a Most-Híddal), a második legerősebb párt lehetnének a parlamentben. Rámutatott: az MKP tett ennek irányában lépéseket, de elutasításba ütközött. Hozzátette: a választások eredményeinek ilyen alakulása nem csak az MKP számára jelent rossz kimenetelt, de a Szlovákiában élő magyarság számára is, amelyre nehéz évek várnak.

Berényi úgy vélte, pártja eredményéhez hozzájárult a masszív ellenkampány is, de a magyarság fogyása miatt is potenciális választókat veszítettek. A pártelnök a TASR hírügynökségnek azt is elmondta, olyan megtévesztő röplapokat terjesztettek, mely azt állította, felesleges az MKP-ra szavazni, mivel semmi esélye nincs a parlamentbe kerülésre.

„Megmutatkozott, hogy azok a választók, akik elhagyták a Híd pártot, nem tértek vissza hozzánk, hanem valószínűleg a Smert támogatták” – vélekedett Berényi.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a kampány minden nehézsége ellenére pozitívnak értékelte a párt által elért eredményeket. Elmondta: leülnek tárgyalni a Smerrel, de véleménye szerint Robert Fico pártjának nincs szüksége koalíciós partnerre. Hozzátette: el tudják képzelni az együttműködést a Smerrel.

A szlovákiai parlamenti választásokon azok a határon túl élő szlovákok is szavazhattak, akik szlovák állampolgársággal igen, de állandó szlovákiai lakhellyel nem rendelkeznek. Velük ellentétben, nem élhettek szavazati jogukkal azok a szlovákiai magyarok, akiket magyar állampolgárságuk nyilvános felvállalását követően a szlovák állampolgársági törvény értelmében megfosztottak szlovák állampolgárságuktól, és így nevük nem szerepelt a választói névjegyzékben.

(hk/MTI/bumm.sk/felvidek.ma/ujszo.com)