Büntetnék a kettős állampolgárokat

2012. március 16., 09:00 , 583. szám

A Ternopil Megyei Tanács büntetőjogi felelősségre vonás törvénybe iktatását követeli az ország vezetőitől a kettős állampolgárokkal szemben. Az önkormányzat március 6-i ülésén elfogadott felhívást Viktor Janukovics elnökhöz és a Legfelsőbb Tanácshoz is eljuttatták – közölte az UNIAN.

A képviselők nyugtalanságuknak adtak hangot amiatt, hogy a szomszédos országok, így például Oroszország, Magyarország és Románia kettős állampolgárságra ösztönzik Ukrajna polgárait, és tömegesen adnak ki számukra útleveleket. „A tömegtájékoztatási eszközök adatai szerint a Krím Autonóm Köztársaságban közel 100 ezer polgár él, akiknek két útlevelük van: ukrán és orosz; Bukovinában 50 ezer honfitársunk kapott viszonylag rövid idő alatt román útlevelet, nem kevés a külföldi állam útlevelével rendelkezők száma Kárpátalján, Voliny, Lemberg és Ternopil vidékén sem” – áll a felhívásban.

Szerzői hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó országok konzulátusai figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az Alkotmány értelmében Ukrajnában tilos a kettős állampolgárság. „Ehelyett a konzulátusok kihasználják, hogy az ukrán jogszabályok nem állapítanak meg egyértelmű felelősségre vonást egy másik állam útlevelének megszerzéséért. A szomszédos államok bizonyos politikai erőinek előnyös, hogy a határokon túl a polgárok kettős kötődésűek legyenek. Ez indokként szolgálhat különféle akciókhoz, mint például a „békére kényszerítéshez”, vagy területi követelések megfogalmazásához” – áll a dokumentumban.

A Ternopil megyei képviselők követelik, hogy Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa (RNBO) mielőbb tűzze napirendjére a kettős állampolgárság kérdését, záros határidőn belül kezdeményezze Ukrajna állampolgársági törvényének, továbbá mindazon jogszabályoknak a módosítását, amelyek rögzítik a kettős állampolgárság ellenőrzésének rendjét, s állapítsanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárság tényének elhallgatásáért.

A ternopili önkormányzat ezenkívül jogszabálymódosítást követel annak érdekében, hogy megtiltsák a kettős állampolgárok számára az indulást az önkormányzati és a parlamenti választásokon egyaránt, illetve azért, hogy ne tölthessenek be tisztségeket állami és önkormányzati hivatalokban.

szcs

Hogy mennyire fogja Klujev az RNBO élén figyelembe venni a Szvobodás testület kezdeményezését, az már más kérdés. (a szerk.)