Helyzetbe kell hozni a kis- és őstermelőket

Megalakult a „Pro agricultura Carpathica” alapítvány

2012. március 16., 09:00 , 583. szám

A kárpátaljai magyar mezőgazdasági kis- és őstermelők, valamint családi gazdaságok felkarolását céljául kitűző „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány megalakulását az alapító Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagyberegi választmányi ülésén jelentették be. A szervezet létrehozásáról és céljairól Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, az alapítvány elnökét kérdeztük.

– Miért tartották fontosnak az alapítvány létrehozását?

– Kárpátalján köztudottan a kis-, őstermelői és családi gazdaságokban dolgozik a mezőgazdaságból, állattenyésztésből élő magyar emberek zöme. Ezek az emberek máig azzal a hátránnyal kénytelenek megküzdeni, amelyet a Szovjetunió széthullásából, a kolhozok felosztásából, a privatizációból „örököltek” meg. Nap mint nap szembesülve ezzel a helyzettel, szinte magától fogalmazódik meg az igény egy olyan mezőgazdasági szervezet létrehozására, amely segít helyzetbe hozni a kistermelőket, a családi gazdaságokat. Miután pedig a KMKSZ döntött ebben a kérdésben, február 9-én hivatalosan is bejegyeztük a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítványt.

– Mik az alapítvány céljai?

– Alapítványunknak az a filozófiája, hogy nem osztogatni szeretne, hanem helyzetbe hozni az embereket. Tervezünk például egy olyan szociális programot, amely az Első lépés nevet viseli, s a többgyermekes családokat célozná meg. Amennyiben a gyermekek között van iskoláskorú, természetesen a programban való részvétel feltétele lenne, hogy magyar iskolába járjanak. A program révén a fóliaházas intenzív növénytermesztésre vagy jószágtenyésztésre berendezkedő gazda kamatmentes hitelhez juthat, miáltal megkapja az első lökést ahhoz, hogy önálló gazdálkodásba fogjon, s egyről kettőre tudjon jutni. Ezeknek az embereknek a kezét természetesen a továbbiakban sem engednénk el, hanem megszerveznénk a szaktanácsokkal való folyamatos ellátásukat, illetve megkapnának minden egyéb támogatást is ahhoz, hogy idővel vissza tudják fizetni a felvett kölcsönt. A visszatérített pénzeket azután újból kihelyezhetnénk.

Egy másik programunk az Élő példa nevet kapja. Ennek lényege, hogy azok a gazdák, akik eddigi tevékenységükkel már bizonyították, hogy tudnak és akarnak is gazdálkodni, mintául szolgálhatnak a közösségünknek. Ezeket a kiváló gazdákat szintén szeretnénk kamatmentes hitelhez, pénzeszközökhöz juttatni annak érdekében, hogy élenjáró technológiákat, előremutató fejlesztéseket valósítsanak meg környezetükben. A támogatás fejében e gazdaságokban technológiai és fajtabemutatókat tarthatnánk, illetve olyan példát jelenthetnének gazdatársaik számára, akikhez igazodni lehetne.

Szeretném megemlíteni még az inkubátorprogramunkat is. Jelenleg Kárpátalján a kis- és őstermelők, valamint a családi gazdaságok nehezen jutnak piaci értékesítési lehetőségekhez, mivel megtermelt árujuk általában túl csekély mennyiségű, sem a fajtát, sem a minőséget tekintve nem homogén. Ebből következik, hogy hasznos lenne ezeknek a kisebb gazdaságoknak, természetes személyeknek az összefogása valamilyen szövetkezeti rendszerben. Nagydobronyban már mutatkozik is egy példa a termelők ilyetén integrálására, de nyilvánvaló, hogy az efféle helyi kisszövetkezteket segíteni kell, amíg talpra nem állnak. Tapasztalataink szerint leginkább jogi és némi gazdasági segítségre lenne szükségük. Magyarán, szükségük volna egy alapszabálymintára, amelyet a helybéli viszonyokhoz és célokhoz igazíthatnának, ezen túl pedig legalább egy évig át lehetne vállalni tőlük azokat az adminisztratív terheket, amelyeket például egy könyvelő foglalkoztatása vagy a szövetkezet bejegyzése jelent. Reményeink szerint az ilyen szövetkezetek egy-másfél éven belül talpra állhatnának, s a továbbiakban nem igényelnének efféle segítséget.

Tervezünk ezenkívül egy állandó programot a gazdatársadalom továbbképzésére. Ennek keretében télidőben megszerveznénk a gazdák oktatását, hasznos kiadványokat jelentetnénk meg a számukra. Elképzelhető lenne akár az is, hogy negyedévenként, de igény szerint akár gyakrabban is gazdamelléklettel jelentkezzünk a Kárpátalja hetilapban. Ezenkívül bemutatók, konferenciák és szakmai látogatások szervezését is tervezzük.

– Jól látom, hogy a gazdák talpra állításának egyik legfontosabb eszköze a kezdőtőke biztosítása?

– Valóban igen fontos, hogy hitelhez jussanak a gazdák. Ezért is szeretnénk hosszabb távon hitelszövetkezetet létrehozni a számukra. Ehhez természetesen kezdőtőkére is szükség volna, még ha nem is túl jelentősre, hiszen alapvetően mikrohitelekről beszélünk. A gazdák boldogulása szempontjából ezeknek a mikrohiteleknek a jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen a kereskedelmi bankokban felvehető hitel kamatait – a teljes költségük 35-41 százalék körül mozog – jelen helyzet szerint gyakorlatilag lehetetlen kigazdálkodni, kitermelni.

– Hogyan vehetik fel önökkel a kapcsolatot az érdeklődők?

– Folyamatban van az alapítvány infrastruktúrájának kialakítása. Jelenleg a beregszászi Rákóczi-főiskola kertészeti tagozata biztosít számunkra helyet. Addig is, aki szeretne hozzájárulni munkánk sikeréhez, a proagricultura@gmail.com e-mail címen veheti fel velünk kapcsolatot, illetve használható a kapcsolatteremtésre a KMKSZ ungvári irodájának telefonja is: 022-617-279. Engem az érdeklődők a 0503723469-es telefonszámon érhetnek el, Gál István ügyvezető igazgató telefonszáma pedig 0961700744.

pszv