Százhárom évesen kérte visszahonosítását

2012. március 16., 09:00 , 583. szám

Újabb százas éveiben járó személy kérte visszahonosítását a magyar államtól. Ezúttal a Máramarosszigeten élő, 103 éves Bálint Imre nyújtotta be kérelmét, akihez előrehaladott korára való tekintettel személyesen látogattak el Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviselői. Ezzel a kérelmező immár harmadszor lesz magyar állampolgár, miután kérelmét a szokásosnál gyorsabban, soron kívül bírálják el.

Bálint Imre 1909. február 6-án magyar állampolgárként született Hosszúmezőn. 1940-ben megélte a magyarok bejövetelét Erdélybe, és lett másodjára magyar állampolgár 1944-ig. Elmondta, örömmel gondol vissza a „magyar világra”, a katonadalok elevenen élnek az emlékezetében. Három évtizeden át vasutasként dolgozott, 43 éve nyugdíjas.

A honosítási kérelmét Bitay Levente kolozsvári vezető konzul vette át, aki kifejtette: esetenként idős, rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű, mozgásukban korlátozott kérelmezőkhöz mennek el. „Nincs egy általános gyakorlat, ez mind egyedi. Csak akkor szállunk ki, ha a mérlegelés és az eset súlya megkívánja, mint például most is Imre bácsi esetében” – mondta a vezető konzul. Hozzátette, a honosítás iránt még mindig nagy az érdeklődés. A kolozsvári külképviseleten például már csak júliusra lehet időpontot kérni honosításra, az útlevélkérelem leadására pedig legkorábban augusztusra lehet jelentkezni.

(Krónika/magyarszo.com/Kárpátalja)