Merevedési problémák

2012. március 23., 09:00 , 584. szám

Korábban nem voltak potenciazavaraim, boldog családi életet éltem a feleségemmel és a két gyermekünkkel, ám hetek óta megkeseríti életemet a merevedési problémám, nem tudok normális nemi életet élni, ami rettenetesen lehangol, úgy érzem, már nem vagyok teljes értékű férfi, s úgy érzem, a hitvesem is kezd elhidegülni tőlem. Mi okozhatja a betegségemet, s mit tehetnék azért, hogy meggyógyuljak? – fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy férfiolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Sztepan Fatula, a Beregszászi Járási Kórház urológusa ad választ.

– Mióta világ a világ, az emberi lét egyik mozgatórugója a fajfenntartás, a nemi élet pedig a fajfenntartás biztosítása mellett az egyik legnagyobb örömforrást jelenti a számunkra – fejti ki a szakorvos. – Az aktív nemi élet időszakára esik létünk legtermékenyebb korszaka, ekkor tudunk a legtöbbet alkotni, ezekben az évtizedekben örülünk leginkább az életnek, s idős korunkban ezekre az évekre emlékszünk vissza a legszívesebben.

A nemi aktushoz tartozik a nemi vágy felébredése, a merevedés (erekció), a magömlés (ejakuláció) és a kielégülés (orgazmus). A folyamat elengedhetetlen része az erekció, ami a következőképpen játszódik le: a férfi nemi hormon, a herékben termelődő tesztoszteron hatására megerősödik a nemi vágy, kinyílnak a hímvesszőben lévő ún. barlangos testek, melyek megtelnek vérrel, mint valamilyen zárt rendszerű tömlők, s ezáltal a pénisz megnagyobbodik, megkeményedik, melegebb lesz, s alkalmassá válik a nemi aktus elvégzésére. Ám a modern korban gyakran találkozunk az impotenciával, vagyis a merevedés hiányával vagy igen gyenge mértékével, melyek lehetetlenné teszik a nemi aktus véghezvitelét, az erekció zavara pedig embereket és családokat tesz boldogtalanná, megannyi férfi válik tőle depresszióssá, a betegség sok családot szakít szét, és növeli az öngyilkosok számát.

– Milyen tényezők okozhatnak merevedési problémákat?

– A férfiak nemi életében két fő funkcionális zavart különböztetünk meg: a meddőséget és a merevedéshiányt. Ezen problémák közül leggyakrabban az erekció elmaradása miatt fordulnak orvoshoz – vagy gyakran, sajnos, kuruzslóhoz – a férfiak. A merevedési zavar több okkal magyarázható. Ezek részben a központi idegrendszerben keresendők, mely felfogja a környezetünkben levő ingereket, köztük a negatívakat is. Impotenciához vezethet a szervezet túlterhelése, a gyakori munkahelyi vagy családi konfliktus. A központi idegrendszerre hatnak a különféle szorongások, a nemi betegségektől, a nem kívánt terhességtől vagy a nemi aktus elvégzésére tett sikertelen próbálkozástól való félelmek. Ugyancsak potenciazavart idézhet elő a gerincvelő sérülése vagy valamilyen gyulladás, daganat, melyek akadályozzák a nemi inger vezetését az agyból a nemi szervekhez. Merevedési problémát okozhatnak a férfi nemi szervek gyulladásos megbetegedései, mint például a szexuális úton terjedő gonorrhea vagy a kankó, továbbá a krónikus prosztatagyulladás. Impotenciához vezethet a tesztoszteron képződésének a csökkenése vagy a leállása, a tuberkulózis, a cukorbetegség, s szintén az okok közé sorolhatjuk a vérnyomás rendellenességeit vagy olyan káros szenvedélyeket, mint a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Az utóbbiról tudnunk kell, hogy nemcsak az idegrendszert károsítja, de gátolja a férfi nemi hormon, valamint az egészséges ondósejtek termelődését is. Bizonyos betegségek és kóros elváltozások is megnehezítik a nemi aktust, így a nagy méretű sérvek, a medencekörnyéki vizenyők és gyulladások, illetve az elhízás.

– Miként lehet kezelni az erekció zavarait?

– A gyógyítás módja attól függ, mi idézte elő a betegséget, illetve milyen mértékűek a potenciazavarok. Az esetek nagyobbik részében eredményhez vezet a pszichológiai kezelés, esetleg a hipnózis. Felbecsülhetetlen értéke van a nemi partner megértésének, türelmének. Semmi esetre sem szabad megszégyeníteni a merevedési problémával küszködő férfit. Fontos a megfelelő idő és helyszín kiválasztása, hogy ne legyenek negatív ingerek, zavaró hangok, szagok. Az egészséges nemi élet biztosítása végett szükség van a munka és a pihenés megfelelő arányának a betartására, a rendszeres sportolásra, a változatos, vitamindús, teljes értékű étrendre, a dohányzás, az alkoholfogyasztás csökkentésére vagy teljes elhagyására. Ha pedig valaki krónikus betegségekben – diabéteszben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben – szenved, elengedhetetlen e kórok folyamatos kezelése.

Amennyiben valaki mindezek ellenére merevedési zavarokkal küszködik, forduljon szexuálpatológus vagy urológus szakorvoshoz, aki a konkrét esettől függően potencianövelő orvosságokat, növényi kivonatokat vagy tesztoszteront tartalmazó hormonális készítményeket ír fel a páciensnek. A terápia minden esetben csak a szakorvos ajánlása és ellenőrzése mellett folytatható. A gyógyszeres kezelés mellett ma már egyre gyakrabban folyamodnak műtéti beavatkozáshoz, melyek során implantátumokat ültetnek be a szervezetbe, melyekkel el lehet érni a megfelelő minőségű erekciót, s ezáltal a sikeres nemi aktust. Bátran keressék fel a szakorvost, mert a megfelelő terápiával gyakorlatilag az impotencia minden formája gyógyítható. Ne dobják el maguktól az élet egyik legnagyobb örömforrását, legyen boldog a családi életük, legyenek gyermekeik, s ne szaporítsák a depressziósok – sajnos – népes táborát.

Lajos Mihály