Elhunyt a mikolajivi rémtett áldozata

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

Március 29-én egy donyecki kórházban elhunyt Okszana Makar, a három héttel korábban Mikolajivban elkövetett, nagy visszhangot kiváltó bűncselekmény áldozata.

Orvosai szerint a lánynak, bár sokáig küzdöttek az életéért, többször meg is műtötték, alig volt esélye a felépülésre, sérülései az élettel összeegyeztethetetleneknek bizonyultak.

Lapunk is beszámolt arról, hogy március 10-én Mikolajivban két férfi felcsalt harmadik társuk lakására egy 19 éves lányt, akit ott sorra megerőszakoltak. Attól való félelmében, hogy tettükre fény derül, egyikük fojtogatni kezdte Okszanát, majd amikor azt hitték, hogy már nem él, egy építési területre vitték és meggyújtották áldozatukat. A lány, akinek szinte egész teste megégett, a csodával határos módon életben maradt. Járókelők figyeltek fel segélykérő hangjára, s riasztották a rendőrséget és a mentőket, akik azután kórházba szállították.

Az eset nagy felháborodást váltott ki országszerte, különösen azt követően, hogy bár a rendőrség rövidesen őrizetbe vette a három gyanúsítottat, kettejüket lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett mindjárt szabadon is engedték, egyesek szerint vélhetően azért, mivel szüleik egykor befolyásos állami hivatalnokok voltak. A hatóságok a közvélemény nyomására március 13-án ismételten őrizetbe vették a két férfit, s eljárást indítottak ellenük gyilkossági kísérlet vádjával.

Az esetből rövidesen politikai ügy lett. Miután kiderült, hogy a gyanúsítottak egyike korábban a Régiók Pártja ifjúsági szervezetének tagja volt, a hatalompárt helyi képviselői „önvédelemből” egy ellenzéki aktivistát vádoltak meg azzal, hogy a történtekből politikai tőkét igyekszik kovácsolni. A hatalom és az ellenzék azóta is egymásra mutogat.

Az esetet az áldozat halálára való tekintettel gyilkossági kísérletből szándékos emberöléssé minősítették át, amiért akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható a tettesekre. Az ügy által kiváltott társadalmi vita azonban több héttel a történtek után sem csitul, különösen az ellenzéki sajtóban, az internetes blogok szerzői róják fel újra és újra a hatalom képviselőinek, hogy a törvények felett állóknak tekintik magukat.

ntk