Káosz a jövedelembevallások körül

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

Az ukrán Alkotmánybíróság (AB) parlamenti képviselők beadványa nyomán március 20-i döntésével elhalasztotta a képviselők és állami hivatalnokok jövedelem- és kiadásbevallási kötelezettségének életbe lépését.

Az AB alkotmányellenesnek ismerte el a még tavaly elfogadott új korrupcióellenes törvény azon rendelkezéseit, amelyek megtiltották volna a hivatalnokoknak, hogy vállalati részvényeket birtokoljanak, illetve elhalasztotta a bevallásaik leadásának határidejét. A korrupcióellenes törvény eredetileg hatályba lépésének napjától, vagyis 2011. július 1-jétől kötelezte volna az állami hivatalnokokat és képviselőket, hogy adjanak számot a maguk és családtagjaik kiadásairól. Az AB döntése értelmében azonban a jogszabály valójában fél évvel később, 2012. január 1-jétől lépett életbe. Így a képviselők és csinovnyikok csak 2012-es kiadásaikat kötelesek bevallani, melyeket 2013. április 1. után tesznek majd közzé.

Az AB-határozat ellenére még március utolsó napjaiban is hallani lehetett arról, hogy egyes intézményeknél gőzerővel folyt az alkalmazottak bevallásainak összeállítása. A hírek nem szólnak arról, mi lesz a sorsuk a már benyújtott dokumentumoknak.

pszv