A Kárpáti fél kézzel már fogja a serleget

Kézilabda

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

Testközelbe került története legnagyobb sikeréhez, az ukrán bajnoki címhez, az Ungvári Kárpáti női kézilabda-csapata. A hétvégén a bajnoki listavezető a trónkövetelő Podatkovij Universzitet Irpenyt látta vendégül.

Az már néhány fordulóval a bajnoki finis előtt biztosra vehető, hogy a vendég irpenyiek fennállásuk legsikeresebb évét zárják majd az ukrán Szuperligában, hiszen ezidáig három alkalommal – 2007, 2010 és 2011-ben is a bronzérem megszerzése volt a legjobb eredményük, most pedig már szinte biztosra vehető, hogy másodiknál rosszabb helyen nem végeznek. A Kárpáti tavalyi ezüstérmével ellenben már átélhette a 2. helyezett szerepkörét – korábban kétszer is bronzérmes volt a gárda – de a bajnoki aranyérem lehetősége még csak az idén került elérhető közelségbe.

A két együttes egymás elleni csatája előtt a Kárpáti öt ponttal vezetett vetélytársa előtt, így egy kettős siker hatalmas lépést jelenthetett számára az elsőség felé.

Az első, pénteki összecsapáson jó húsz percig a vendégek vezettek egy-két góllal, a szünetre mégis 13-12-es hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Fordulás után Borisz Pet­rovsz­kij együttese állandósította két-három gólos előnyét, a mérkőzés végét jelző dudaszó 28-26-os ungvári sikert jelzett.

A másnapi visszavágón szerencsére elmaradt a visszavágás a vendégek részéről, a Kárpáti végig a kezében tartotta az irányítást, az Irpeny két-három gólnál közelebb nem tudott férkőzni az ellenfélhez, ellenben nemegyszer a keménységet meghaladó védekezés jellemezte a játékukat, amiért jó néhány kiállítást is kaptak az egykori kiváló játékos, Maja Karbunar tanítványai. A második találkozó végeredménye 27-23 lett a Kárpáti javára, amivel immáron 9 pontra nőtt a két csapat közti különbség a tabellán, ami gyakorlatilag már-már behozhatatlan előnyt jelent a bajnoki aranyért folytatott harcban.

A másik két találkozón érdekesen alakultak az eredmények: a címvédő Szparta Krivij Rih hazai környezetben 24-20-ra, illetve 28-21-re kikapott az eddigi sereghajtó Halicsanka Lvivtől, így az utolsó, 6. helyre esett vissza. Az érmes helyre hajtó Szpartak Kijev előbb 29-26-ra kikapott hazai pályán a Dnyiprjanka Herszontól, majd másnap 34-22-re nyert.

Kilenc fordulóval a bajnokság vége előtt a Kárpáti 38 ponttal vezeti a tabellát a 29 pontos Irpeny és 25 ponttal harmadik Szpartak előtt.

A következő kettős fordulót április 12-én rendezik, ekkor az ungváriak a Dnyiprjanka Herszon otthonába látogatnak.

(tamási)