Támadás a csapi magyar iskola ellen

Magyar osztályok összevonását tervezi a tanügyi hatóság

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

Magyar osztályok összevonását tervezi Csapon a tanügyi hatóság.

Információink szerint a csapi városi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sport főosztályának vezetője, Marija Luhova által aláírt, március 15-én kelt 15. számú rendelet egyebek mellett utasít, hogy 2012. szeptember 1-jétől „valósítsák meg” az általános iskolai intézmények struktúrájának optimalizálását azon osztályok összevonása révén, amelyekben a tanulók összlétszáma nem haladja meg a 36 főt. A rendelet ezen kívül kimondja: 10. osztályig csak a város területén lakó gyerekeket lehet felvenni a helyi iskolákba, a 10. osztályok oktatási profil szerinti megosztása pedig akkor végezhető el, ha mindkét osztály diáklétszáma eléri legalább a 18 főt.

Az esetről, amelynek szülőként, a szülői tanács elnökeként maga is érintettje lett, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a takarékossági megfontolásokkal indokolt lépés valójában a magyar iskola elleni támadást jelent. A rendelet ugyanis gyakorlatilag nem érinti a város ukrán iskoláját, amelynek kellő számú diákja van, annál nagyobb veszteséget okozhat viszont a magyar iskolának – mutatott rá. Tudni kell, emlékeztet Balogh, hogy azon mintegy fél évszázad alatt, amióta a jelenlegi önálló magyar iskola működik Csapon, vonzáskörzete mindig is kiterjedt Tiszaásványra, Tiszasalamonra és több más környező falura is, egyszerűen azért, mert a környék vezető tanintézménye volt, s annak számít még ma is.

Balogh Lívia a szülői tanács elnökeként részt vett azon a minapi tanári értekezleten, ahol a főosztályvezető maga ismertette a rendeletet a pedagógusokkal. Elmondása szerint Luhova akkor azzal indokolta a lépést, hogy rengeteg a magyar iskolában a hiányzó, illetve a diákok egy része nem a városból, hanem a környező falvakból látogatja az iskolát, ezért nem indokolt évfolyamonként több osztályt is fenntartani. Meglehet, reagál az érvekre a szülői tanács elnöke, a közlekedési nehézségek miatt előfordul, hogy a diákok egy része elkésik az első óráról, az anyaországi oktatási-nevelési támogatás bevezetése óta azonban csökkent a hiányzók száma, hiszen folyósításának egyik feltétele a rendszeres óralátogatás.

– Véleményem szerint törvénytelen a rendelkezésnek az a kitétele is, amely csak 36 fő felett engedélyezné párhuzamos osztály nyitását, hiszen az oktatási törvény osztályonként 30 főben maximalizálja a diáklétszámot – teszi hozzá Balogh Lívia. – Luhova arra hivatkozott, hogy a 36 fős osztálylétszám csak a 10–11. osztályokra vonatkozna, de ez a szóban forgó rendeletből nem derül ki egyértelműen. Egyébként arra a rendelkezésre sem sikerült rábukkannom, amely lehetővé tenné felsőbb osztályokban a magasabb tanulói létszámot.

Balogh Lívia értetlenül fogadta a főosztályvezető egy másik kijelentését is, miszerint nem engedi meg senkinek, hogy 30 fős létszám alatt a bejáró diákok miatt újabb osztályt nyisson, illetve, hogy a megmaradó osztályokat csak 30 főig lehet majd feltölteni a más településekről bejárókkal.

Mint utóbb kiderült, a tanulók után járó támogatási normatíva okozhatja a problémát, tudta meg Balogh Lívia. Ezt a normatívát ugyanis az ungvári járási településeken lakók után az Ungvári járásnak utalják át, s nem az oktatást ténylegesen végző Csap városának, amely járási rangú településként függetlenül gazdálkodik. A járás állítólag nem hajlandó átutalni a diákok után járó pénzeket a városi önkormányzatnak, amely viszont így sajnos valóban megteheti, hogy nem taníttatja a faluról beutazókat, jelezte a szülői tanács elnöke, hozzátéve azonban, hogy innentől kezdve viszont nem oktatási, hanem politikai kérdésről van szó.

A rendelet utolsó pontja kimondja, hogy március 30-ig valamennyi pedagógust értesíteni kell „az osztályok lehetséges optimizálásáról 2012. szeptember 1-jétől és a pedagógusok terhelésének csökkenéséről”. Balogh Lívia szerint azonban ebben a helyzetben eufemizmus a terhelés csökkenéséről beszélni, hiszen ha osztályok szűnnek meg, akkor pedagógusi állásokat is meg kell majd szüntetni.

Ezek az oktatásügyi fejlemények már a legutóbbi helyhatósági választások óta a várost irányító JeC városi szervezetének tagjait is megosztják, jelezte Balogh Lívia, hiszen, mint rámutatott, előfordulhat, hogy a párt egyik-másik oszlopos tagját is az utcára teszik, ha létszámleépítésre kerül sor.

zzz