Eladják a Művelődési Ház történelmi épületét

Munkács

2012. április 13., 10:00 , 587. szám

Árverésen adják el Munkácson a Városi Művelődési Ház történelmi épületét, amely Kárpátalja Szovjetunióhoz való csatolásáig az osztrák főnemesi Schönborn család tulajdonában volt.

A patinás történelmi épület eladásából befolyó pénzből kultúrházat vagy kultúrpalotát hoznak létre a jelenlegi Tisztek Háza épületének átalakításával. Az utóbbi felújításának tervét a testület már jóváhagyta – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál. A cikk szerint a kultúrház kialakításának költségei az előzetes becslés alapján mintegy 12 millió hrivnyát tennének ki. Ebből 10 millió már a tanács rendelkezésére áll – 8 millió hrivnya az egykori katonai repülőtér felszállópályáját borító betonlapok eladásából folyt be.

A zaholovok.com.ua cikke szerint viszont a kultúrpalota kialakításának költségei elérhetik a 9–20 millió hrivnyát, s a munkálatok elhúzódhatnak, miközben a jelenlegi kultúrházat már átadják az új tulajdonosnak. A hírportál azt sem tartja kizártnak, hogy a művelődési központ munkatársai időközben az utcára kerülnek.

Mihajlo Labos polgármester-helyettes ugyanakkor a mukachevo.net-nek nyilatkozva arról biztosított, hogy amíg az új kultúrház el nem készül, addig a régit nem adják el, ezt az adásvételi szerződésbe is bele szándékoznak foglalni.

A művelődési ház épületének értékét növeli, hogy Munkács belvárosában található, azt egyelőre megbecsülni sem kívánták. Sajtóhírek szerint nem kizárt, hogy Alex Roth munkácsi születésű amerikai milliomos vásárolja meg a tulajdonában lévő Csillag szálló bővítése céljából.

Lengyel Zoltán polgármester az árveréssel kapcsolatban elmondta, hogy reményei szerint a művelődési ház értékesítéséből befolyó összegből nemcsak a kultúrpalota létrehozására futja majd, hanem jut belőle Munkács úthálózatának a felújítására is.

(szcs/MTI/mukachevo.net/zaholovok.com.ua)