Áprilisi tréfa?

Figyelő

2012. április 20., 10:00 , 588. szám

Miközben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) még márciusban egységesítette a vízumigényléshez szükséges felelősségvállalási nyilatkozatok kiadásának rendjét, hogy az ne rójon terhet a történelmi egyházakra, amelyek ajánlását a Szövetség szintén elfogadja a nyilatkozatok iránti kérelmek elbírálásakor, a Küldetés, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) lapja áprilisi számában Támogatói nyilatkozat – bonyodalmakkal címmel mégis arról számol be, hogy a nyilatkozat kiadására jogosult szervezet „most még több „papírt” kér az egyháztól”.

„A Kárpátaljai Református Egyház megyei és kerületi közgyűlésein is felmerült a vízumkérelemhez szükséges támogatói nyilatkozat kérdése. A Beregmegyei közgyűlés határozatba is foglalta, hogy továbbra is csak arról adnak ki nyilatkozatot, hogy a kérelmező egyháztag” – olvasható egyebek mellett a lapban.

A cikk megjelenése azért is érthetetlen, hiszen Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke még március 12-én (!) kelt levelében tájékoztatta Zán Fábián Sándort, a KRE püspökét a felelősségvállalási nyilatkozatok kiadásának rendjében bekövetkezett változásokról. Mint írja, „a szövetség választmányi döntésének szellemében az ajánlási rendszert úgy alakítjuk át, hogy az minden érintett vonatkozásában egységesen működjön, s az egyházakra ne rójon terhet.” A KMKSZ elnöke a továbbiakban vázolja levelében az új eljárási rendet, mely szerint „a jövőben minden kérelmező számára ki kell tölteni a felelősségvállalási nyilatkozat iránti kérelmet. Az egyházi ajánlással rendelkezők esetében ezt a KMKSZ regionális irodái fogják végezni, ahol az egyházi ajánlás és az eredeti dokumentumok alapján kiállítják a megfelelő dokumentumot. Az egyházi ajánlás tetszőleges formájú lehet. Annak természetesen alkalmasnak kell lennie az ajánlott személyazonosságának megállapítására.” A levél ezután félreérthetetlenül így fogalmaz: „Az ajánláshoz további mellékleteket nem kell csatolni”.

„Egyházunk nevében megköszönöm a tájékoztatást és remélem, hogy a jövőben zökkenőmentesen tudunk majd együttműködni Önökkel és a KMKSZ regionális irodáival segítve magyar népünkön és annak megmaradásán” – írta egyebek mellett a KMKSZ elnökének címzett válaszlevelében Zán Fábián Sándor püspök.

Ezek után csak arra tudunk gondolni, hogy a Küldetés szerkesztői áprilisi tréfának szánták az idézett cikket.

szcs