Privatizálható-e a lakás az ott lakó beleegyezése nélkül?

2012. április 27., 10:00 , 589. szám

„Két gyermekemmel egy háromszobás lakásban élünk együtt idős édesanyámmal, húgommal, a sógorommal és az unokahúgommal. Második kategóriás rokkant vagyok, egyedül nevelem gyermekeimet. A húgom és a férje állandóan azt hajtogatják, hogy privatizálni kell a lakást, de én nem egyezem bele ebbe. Kérem, írja meg, jogom van-e saját személyi számlára, amelyre azután magam fizethetem be a lakbér rám eső részét. Azt is tudni szeretném, hogy ha ily módon a húgoméknak is saját személyi számlájuk lesz, megtehetik-e, hogy édesanyánk halála után privatizálják a lakást a beleegyezésem nélkül?”

– Lehetséges saját személyi számlát nyitni. Ezt a felek megegyezése esetén a lakáskezelő vállalatnál (ZSEK) kell kezdeményezni. Amennyiben azonban nincs meg a szükséges egyetértés, az érdekelt fél keresetet nyújthat be a bíróságon ennek érdekében. Mivel nem privatizált lakásról van szó, amely tehát nem képezi a tulajdonukat, csupán használják azt, a személyi számlák különválasztása a gyakorlatban csupán a bérleti feltételek megváltozását eredményezi, nem kerül sor a tulajdonrészek kijelölésére.

A későbbiekben a nővérének jogában áll privatizálni a lakást, ha szándékát kellőképpen meg tudja indokolni, s fel tudja mutatni a jogszabályok által ehhez megkövetelt valamennyi dokumentumot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy önt ebben az eljárásban megrövidíthetik, azaz nem kerül veszélybe a lakhatási joga a lakásban, s az ingatlan egy részének tulajdonjogára is igényt tarthat. A lakás elosztásánál a bíró építészeti szakvélemény elkészítését rendeli el, s ennek alapján hozza meg döntését.

hk