Vitéz „Lájszló” a Daykában

2012. április 27., 10:00 , 589. szám

2012. április 20-án látogatott el az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola kisdiákjaihoz a jól ismert bátyúi Cók-Mók Bábszínház. A kárpátaljai magyar gyermekközönséget már hosszú évek óta szórakoztató háromfős társulat tolmácsolásában a magyar bábszínjátszás legendás alakjának, Vitéz Lászlónak a humorban sem szűkölködő kalandját tekinthették meg tanulóink.

A pénteki nap az alsós tanulók számára izgatott és örömteli várakozással telt. Talán mindannyian sejtették, hogy délután valami, eddig nem tapasztalt, új dolgot fognak látni, ez pedig később be is igazolódott. Bagu Géza, Riskó Anikó és Béres József, a Cók-Mók tagjai megérkeztek, fölállították iskolánk dísztermének színpadán paravánjukat, és a majd száz cserfes kisdiákkal zsúfolt nézőtéren döbbent csend állt be. Megkezdődött a varázslat...

Elsőként a „bűvészkedéssel”, zsonglőrmutatvánnyal tűzdelt vidám felvezető következett, ami a gyerekek folyamatos bevonásával jól előkészítette a terepet a bábjátékhoz. Mindenki számára valódi élményt jelentett, ahogy a bűvös kofferből előkerült bábok a paraván mögé bújt profiknak köszönhetően megteltek élettel, magukkal ragadva a közönség felnőtt tagjait is. Amint elhangzott Vitéz László minden generáció fülében ismerősen csengő „Szervusztok, pajtikák!” köszöntése, a mese életre kelt, és részesének érezte magát a közönség minden egyes tagja.

Az előadás után Árpa Péter, az intézmény igazgatója személyesen mondott köszönetet a Cók-Mók Bábszínház tagjainak, amiért ilyen feledhetetlen, örömteli perceket szereztek mindannyiunknak.

Az önfeledt gyermeki nevetés és az előadást átható valódi jó hangulat ismét bebizonyította, hogy a hagyományos, magas színvonalú bábjátszásnak ma is érvénye van, és a munkájukat ilyen kiváló szinten végző művészek mindannyiunk részéről komoly tiszteletet érdemelnek.

Marcsák Gergely,
magyar nyelv és irodalom szakos tanár

* * *

A KMKSZ által támogatott és szervezett program keretében a Cók-Mók Bábszínház további két előadására került sor az elmúlt héten Csap és Tiszasalamon óvodáiban.