Követelhet-e átalánydíjat a vízért a lakásszövetkezet?

2012. május 4., 10:00 , 590. szám

„Szövetkezeti lakásban lakom. Lakásszövetkezetünk már néhány éve függetlenítette magát a ZSEK-től, önállóak lettünk. Ily módon jelenleg a szövetkezet vezetése a közvetítő a lakók és a vízművek között. A lakásunkban vízóra van felszerelve, de a szövetkezet nem veszi figyelembe, hogy mit mutat az óra, hanem maga állapított meg átalánydíjat a lakók számára. Valóban köteles vagyok 10 vagy 15 köbméter víz árát kifizetni minden hónapban, amikor a vízórám csak három köbmétert mutat?”

– Azonnal szögezzük le, hogy lakásszövetkezetük vezetőinek eljárása jogtalan. A központi fűtési, hideg- és melegvíz-szolgáltatás és csatornázási szolgáltatások nyújtásának szabályzata, amelyet a Miniszteri Kabinet 2005. július 21-i rendeletével hagyott jóvá, a 10. és 11. pontban kimondja, hogy ön a saját vízórájának állása szerint köteles fizetni a szolgáltatásért, függetlenül attól, hogy felszereltek-e általános lakóházi vízórát vagy sem.

Nincs semmi alapja annak, hogy önnel fizettessék meg azt, ha valaki a lakók közül, aki nem szerelt fel a saját lakásában vízórát, túl sok vizet fogyaszt. Sőt, a szóban forgó szabályzat azt is meghatározza, miként kell elszámolni a vízfogyasztásért az olyan házakban, ahol a lakók egy része felszerelte a vízórát, a többiek viszont nem. Eszerint ilyen esetekben a vízórával rendelkező lakások lakói az óraállásnak megfelelően fizetnek a vízért. Ezután a vízórával felszerelt lakások összfogyasztását kivonják a lakóház által felhasznált teljes vízmennyiségből, s az így megmaradt mennyiség díja oszlik meg azon lakások tulajdonosai között, akiknél nincs felszerelve vízóra.

Ami pedig azt illeti, hogy az önök lakásszövetkezeténél saját díjszabást állapítottak meg a vízre, fel kell hívni a vezetők figyelmét arra, hogy a szövetkezeti döntések nem mondhatnak ellent a hatályos törvényeknek és rendelkezéseknek.

hk