Szépírók a főiskolán

2012. május 4., 10:00 , 590. szám
Dragomán György, Szabó T. Anna, Budai Katalin, Visky András és Láng Zsolt

Négy József Attila-díjas magyar író és költő, a marosvásárhelyi Láng Zsolt, a kolozsvári Visky András, továbbá a budapesti, de gyökereiket tekintve ugyancsak erdélyi Dragomán György és Szabó T. Anna voltak a vendégei a Szépírók Társasága jóvoltából annak a beregszászi író-olvasó találkozónak, amelyre múlt csütörtökön került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában.

Miután az olvasóteremben összegyűlt közönség javarészt diákokból és tanárokból állt, Budai Katalin, a beszélgetés moderátora a tanítvány és mestere viszonyának boncolgatása felé terelte a beszélgetést.

Láng Zsolt prózaíró, szerkesztő személyes tapasztalatai alapján, felidézve első találkozását Mészöly Miklós íróval arról beszélt, hogy mindenki, aki ír, egyenrangú és szabad, az írás nemegyszer a generációk közötti különbségeket is megszünteti.

Visky András író, drámaíró, dramaturg elmondta, hogy az irodalmat először édesapja hangján, „hallásgyakorlatként vette magához”. A romániai börtönöket is megjárt református lelkész például Alain Ginsberg verseit szavalta neki, s később is többször volt meghatározó élménye a hang, amikor a költők maguk szavalták verseiket. Egyetemi tanári gyakorlatára alapozva megjegyezte, a mester mindig tanítvány is egy kicsit.

Szabó T. Anna költő úgy vélte, vannak visszahúzódó alkatú emberek, akik nem szívesen kerülnek mester–tanítvány viszonyba, ám még ők is taníthatnak költeményeikkel.

Dragomán György író, műfordító első mestereként édesapját nevezte meg, majd hozzátette: további élete során is mindig akadt valaki, aki a kezébe adta a megfelelő könyveket, s akivel megbeszélhette az olvasottakat. Nagy szerencse, ha jó tanárok jó könyveket adnak az ember kezébe, hangsúlyozta.

Az írók a továbbiakban részleteket olvastak fel műveikből, majd dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke köszönetet mondott a beszélgetés és a felolvasás nyújtotta élményért, reményének adva hangot, hogy nyílik még alkalom az irodalmárokkal való találkozásra. A meghitt hangulatú és egyben izgalmas találkozó zárásaként a szerzők dedikálták könyveiket.

A vendégek kárpátaljai útjuk során Nagyszőlősön is találkoztak az olvasókkal.

hk