500 hrivnya a szovjet betétesek örököseinek

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Legfeljebb 500 hrivnya kompenzáció kifizetését irányozta elő a Miniszteri Kabinet a szovjet takarékbanki betétesek örököseinek – közölte a korrespondent.net a kormány hivatalos napilapjára, az Urjadovij Kurjerre való hivatkozással.

A kormányrendelet 552 millió hrivnyát irányoz elő „azon betétesek örököseinek, akik 2005 és 2011 között hunytak el, s 2005–2009 között nem részesültek kompenzációban megtakarított pénzük elértéktelenedése miatti veszteségeikért, valamint a 2012-ben elhunytaknak, vagy más, Ukrajna Törvénye Az ukrán polgárok megtakarításainak felújítására vonatkozó állami garanciákról 8. paragrafusa által megállapított személyeknek az indexált betétmaradvány keretei között, de legfeljebb 500 hrivnyáig”.

Azon betéteseknek, akiknek az adatai 2012. január 1-jéig bekerültek a nyilvántartásba, betétenként legfeljebb 1000 hrivnya kifizetését irányozták elő, s összesen 5,6 milliárd hrivnyát szánnak erre a célra. A kifizetéseket 2012. június 1-jétől kezdik meg azon betéteseknek, akik 1992. január 2-ig helyezték el pénzüket az SZSZKSZ Takarékbankjában.

Mint ismeretes, Julija Timosenko kormánya 2008-ban döntött úgy, hogy a szovjet takarékbank betéteseinek fejenként legfeljebb ezer hrivnyát fizet ki. Végül azonban a betéteseknek csupán mintegy a fele részesült kompenzációban, mivel a programot leállították pénz hiányában, illetve – az akkori kormányfő állítása szerint – mert Viktor Juscsenko elnök és a parlament ellenezték azt. A legutóbbi elnökválasztás alkalmával Julija Timosenko választási ígéretei között szerepelt, hogy záros határidőn belül befejezi az akciót. Viktor Janukovics elnök idén márciusban, fél évvel az őszi parlamenti választások előtt utasította a kormányt a kifizetések felújítására. Ennek alapján 2012 júniusa és decembere között további mintegy 6 millió polgár juthat kompenzációhoz.

szcs