Áder János Magyarország köztársasági elnöke

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Köztársasági elnökké választotta múlt szerdán Áder Jánost a Magyar Országgyűlés. A fideszes politikus, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre, 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. Az eseményen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében jelen volt Kovács Miklós elnök és Brenzovics László alelnök.

A múlt szerdai államfőválasztás előtt Lezsák Sándor, a házelnöki jogköröket gyakorló alelnök ismertette Áder János életrajzát a parlamentben. Megfogalmazása szerint rendszerváltó politikusként méltó arra, hogy a huszonkét éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

Az ezt követő titkos szavazáson 307 képviselő vette fel a szavazólapot. A 302 érvényes voks közül Áder János 262-t kapott, negyvenen nemmel szavaztak. Így a politikus, aki volt a Fidesz ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, 2009 óta pedig európai parlamenti képviselőként dolgozik, már az első fordulóban megkapta a megválasztásához szükséges támogatást, az összes képviselő több mint kétharmadáét.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik vett részt a szavazásban. A párt korábban azt közölte, hogy képviselői nemmel voksolnak. Az MSZP-frakció tagjai és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó függetlenek távol maradtak az üléstől, míg az LMP-sek nem szavaztak, de a nap folyamán jelen voltak az ülésteremben.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Áder János letette államfői esküjét és aláírta az esküokmányt, majd fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a jelen lévő négy frakcióvezető gratulációját.

Az új államfő beszédében azt ígérte, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz. Elődeit méltatva leszögezte: a ráruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíti.

Köszönetet mondott támogatóinak és bírálóinak egyaránt. Mint mondta, ez így együtt fejezi ki mindazt, amit a demokrácia és a nemzet egysége jelent. A demokrácia igazsága mindig vitákban születik meg, amelyek lehetnek élesek, kemények, de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete. Ezért meggyőződése – folytatta –, hogy a magyarok elsősorban azzal bizonyíthatják életrevalóságukat, ha mindig képesek lesznek „a tisztelet hangjánál maradva” megbeszélni közös dolgaikat.

Áder János arról is beszélt, hogy Magyarország népe sikerre született. Ám az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, „néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézte: „...a múltat be kell vallani”. „Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.

Az új alaptörvényt méltatva úgy vélekedett: a dokumentum szilárd és legitim fundamentuma a közös értékeknek, az egyetemes emberi értékekre és nemzeti hagyományokra épül. Beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: „A haza minden előtt.”

A rendszerváltás utáni ötödik magyar államfő május 10-én lép hivatalba.

(Kárpátalja/MTI)