Ballag már a vén diák

Egyszerre két évfolyam is érettségizik

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Nagydobronyi Református Líceum

Az egyházi líceumainkat leginkább sújtó, a 11 éves oktatást előirányzó törvénymódosítás következtében idén líceumainkban, így a Nagydobronyi Református Líceumban is egyszerre ballagtak a harmadik és második évfolyamosok. Nagydobronyban összesen négy osztály, azaz 54 fiatal járta be utoljára az alma mater termeit, énekelve az ismert ballagódalokat, majd bevonultak a nagydobronyi református templomba, ahol hagyományosan ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az ünnepség.

Horkay László nyugalmazott református püspök prédikációjában rámutatott: „Az életben nincsen fontosabb, testvéreim, mint hogy tudjuk a célt. A mai fiatal nemzedék legnagyobb baja, hogy nem tudja, mit kezdjen az életével, nem tudja miért született… Ha valaki fut, annak látnia kell a célt. Minden sportoló dobogóra akar állni, nem azért fut, hogy utolsó legyen. És ott nincs idő leheverészni, szórakozni, visszafordulni. Nincs idő, mert a cél a fontos. Minél gyorsabban célba kell jutni. Ti, ha kimentek az életbe, a küzdőtérre, emlékezzetek arra, hogy megállni nem szabad, nem szabad félbehagyni egyetlen munkát sem. A tanulásban is legyetek szorgalmasak és kitartóak, de még jobban a keresztény életben.”

Katona Béla, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, többek között: Gubicza Gábor ungvári magyar konzult, Szilvási Zoltán nagydobronyi polgármestert, Majoros Bélát, a Barkaszói Középiskola igazgatóját, Badó Kálmánt, a Nagydobronyi Református Egyházközség gondnokát, Őr Hidi Lászlót, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnökét, Katkó Lászlót, az Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon igazgatóját.

Kolozsi András nagydobronyi református lelkész, a líceum lelkész-igazgatója ünnepi beszédében így fogalmazott: „A ballagás egyfajta visszatekintés. Visszatekintés a korábbi életútra, de egyben számadás és leltár, ugyanakkor előretekintés is a jövendő felé, az élet céljai felé.”

Megfontolandó gondolatokkal köszöntötte a ballagókat Gubicza Gábor konzul, Katkó László igazgató úr, valamint Badó Kálmán, a gyülekezet gondnoka, majd a ballagók osztályfőnökeik vezetésével átvonultak a líceum udvarára, ahol folytatódott a ballagási ünnepség. A négy osztály osztályfőnökeinek nevében Szanyi Edit tanárnő búcsúzott tanítványaitól, figyelmeztetve őket: „Kilépve a líceum kapuján, a tanulás számotokra nem ér véget. Ez a világ az élethosszig tartó tanulás világa, ezt bizonyítja a mindig nehezebb felvételi rendszer, a magas szakképzettséget igénylő munkahelyek. A tudás és műveltség alapjainak megszerzését az iskola biztosítja. Ti egy református, keresztyén iskola végzősei vagytok. Számotokra nem lehet egyetlen életcél a tudásotok gyarapítása, a teljes emberi élethez ez kevés. Az élet megoldandó feladataihoz bölcsesség, erős hit, Istenbe vetett bizalom és reménység kell.”

A harmadikosok nevében Fábián Anita mondott köszönetet a líceum tanárainak és munkatársainak, majd az iskola hagyományaihoz híven átadták a stafétát az elsős diákoknak. A ballagó másodikosok nevében Horbász Veronika és Pajden Beáta búcsúzott a református iskolától, majd virágcsokrokkal köszöntötték tanáraikat és a vendégeket. Az elsősök nevében Soós Emese búcsúzott a ballagóktól, a szülők nevében pedig Orbán Sándor református lelkipásztor mondott köszönetet a líceum tanárainak és nevelőinek.

Katona Béla igazgató átnyújtotta a tanulmányi versenyeken helyezést elért diákok számára a dicsérő okleveleket. Végül Komonyi Alex 2. a osztályos diák elszavalta a Szózatot.

B. Zs.

Nagyberegi Református Líceum

Május 5-én került sor a Nagyberegi Református Líceum 45 végzős diákjának ballagási ünnepségére.

Tóth László tiszteletes, a líceum lelkész-igazgatója lapunknak elmondta: „A jelen alkalom példátlan a líceum történetében, hiszen ilyen nagyságú diáksereg még sohasem hagyta el a líceum falait. A huszonöt III. évfolyamos végzős mellett húsz II. évfolyamos tanuló is ballagott: nekik az oktatási törvény egyik legutóbbi módosításának „áldozataiként” kell ballagniuk harmadikos társaikkal. A továbbtanulás terén nehéz a helyzet mind itt, mind pedig az anyaországban, így természetesen aggódunk értük, de bízunk az Úr segítségében és gondviselésében. Reménységgel teli szívvel gondolunk tanulóinkra, bízva abban, hogy munkánk eredményes volt, és az itt tanultaknak hasznát veszik a későbbiekben.”

A ballagási ünnepségre a szülőkkel és hozzátartozókkal zsúfolásig megtöltött udvaron került sor, melynek során Páll László beregrákosi református lelkipásztor áhítatában az Isten és az embertársak iránti szeretet fontosságáról szólt, arra buzdítva a fiatalokat, merjenek szeretni.

Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott dr. Kerekes Henrietta, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Bocskor László, a KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének elnöke, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) főgondnoka, Molnár Sándor, a KRE Beregi Egyházmegyéjének főgondnoka, dr. Szabó Dániel, a Magyarországi Presbiteri Szövetség elnöke, valamint Kovács András és Makó András osztályfőnökök.

F.Zs.