Növelte támogatottságát a VMSZ

Választások Szerbiában

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartottak a hétvégén Szerbiában. Bár hivatalos eredmények még nincsenek, a jelenlegi adatok szerint a korábbi négy helyett öt vagy hat képviselőt küldhet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a belgrádi köztársasági parlamentbe.

Az elnökválasztás nem hivatalos végeredménye értelmében Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) jelöltje a voksok 25,33 százalékát, ellenfele, Tomislav Nikolic, a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje pedig a szavazatok 24,99 százalékát kapta. Az elnöki tisztségért 12 jelölt indult. A részeredmények szerint az elnökválasztás egy hét múlva esedékes második fordulójában Tadic és Nikolic mérkőzik meg egymással.

A parlamenti választásokat a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte a nem hivatalos végeredmény szerint. Az SNS 24,7 százaléka a 240 parlamenti helyből 73 megszerzéséhez lesz elég. Az eddig kormányzó, Boris Tadic vezette Európa-barát Demokrata Párt (DS) 23,7 százaléka 68 mandátumot ér, míg a Szerb Szocialista Párt (SPS) eredményei alapján 45 képviselőt küldhet a szerb parlamentbe. Vezetőjük koalíciós készsége eldöntheti, hogy az első vagy a második helyezett alakíthat-e kormányt. Ivica Dacic, a szocialisták vezetője bejelentette, hogy bár először eddigi szövetségesével, a demokratákkal szeretne tárgyalni, nem zárkózik el attól, hogy a Szerb Haladó Párttal is tárgyaljon.

Az országos parlamentbe bejutott még a Liberális Demokrata Párt (LDP), az Egyesült Régiók (URS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS). A Hágában elítélt Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) nem érte el a parlamenti küszöböt.

A VMSZ a köztársasági parlamenti választásokon több mint 95 ezer voksot kapott, szemben a négy évvel ezelőtti 78 ezerrel, s a szavazatok 2,4 százalékát szerezte meg. Pásztor István, a VMSZ elnöke a párt köztársasági elnökjelöltjeként a nem hivatalos adatok szerint több mint 91 ezer szavazatot szerzett. Mint mondta, a következő napokban egyeztet a magyar közösséget érintő fontos kérdésekről Boris Tadiccsal, s amennyiben sikerül megállapodásra jutni, a VMSZ őt támogatja a május 20-i második fordulóban. Arra a kérdésre, hogy a VMSZ hajlandó-e esetlegesen koalícióra lépni a Szerb Haladó Párttal, ha erre felkérés érkezik, Pásztor István az m1 Az este című műsorában nemmel válaszolt.

A szintén nem hivatalos adatok szerint az újvidéki tartományi parlamentbe a négy évvel ezelőttihez hasonlóan öt képviselőt küldhet listáról a VMSZ, és összesen tíz jelöltje állva maradt a második fordulóban, így a párt megőrizheti vagy bővítheti jelenlegi kilenc mandátumos részarányát – tudatta Pásztor István.

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) – Mindannyian együtt – többnemzetiségű kisebbségi tömörülés, mely a kisebb magyar pártokat is egyesíti – öszesen egy jelöltet juttatott be a köztársasági parlamentbe: listavezetőjük, Elfic Emir lesz a képviselő. (A kisebbségi pártok számára a parlamenti küszöb a szerb pártokra érvényes 5 százalék helyett mindössze 0,4 százalék.)

A VMSZ elnöke a többi magyar párttal kapcsolatban megjegyezte, közéleti súlyuk nulla, hiszen összesen annyi önkormányzati mandátumot szereztek, ahány képviselője lesz a VMSZ-nek a belgrádi parlamentben.

(hk/MTI/hirado.hu/magyarszo.com/stop.hu)