Torokgyulladás

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Egy napja éles fájdalmat érzek a torkomban, nehezen nyelek, köhögök, és 38 Celsius-fok fölé emelkedett a testhőmérsékletem. Milyen betegség támadott meg, s hogyan lehet kikúrálni belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy téglási olvasónk. Kérdéseivel és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Jurik Tímeát, az Ungvári Járási Kórház fül-orr-gégészét kerestük meg.

– A betegnek torokgyulladása van – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Megfázás vagy cseppfertőzés útján kaphatjuk el, a fertőzést pedig vagy vírusok, vagy baktériumok (például streptococcusok, staphylococcusok) okozzák, s az emésztőrendszer gyakori megbetegedései is előidézhetik. A torokgyulladás lehet önállóan kifejlődő betegség, de a nátha szövődményeként is kialakulhat, ha a fertőzés az orrból lefolyó váladék révén átterjed a torokra. Az utóbbi eset leginkább a 12-13 éves kor alatti gyermekek körében fordul elő, míg elég nagy az orrmandula, mely a pubertáskorban feloszlik. A gyerekeknél a nátha nagyon gyakran vezethet torokgyulladáshoz, a gége, illetve a légcső megbetegedéséhez. A felnőttek esetében a nátha ritkán idéz elő torokgyulladást, inkább orrüreg-, arcüreg-, valamint középfülgyulladáshoz vezethet.

Van akut és krónikus torokgyulladás. Az előbbit inkább megfázás vagy fertőzés okozza, az utóbbit emésztőrendszeri megbetegedések váltják ki, nevezetesen a gyomorfekély, a gyomorgyulladás, illetve a májbetegségek. A gyomorsav ugyanis a nyelőcsövön keresztül nagyon gyakran fellökődik a torokba, s ott gyulladást idéz elő. Emellett a szív- és érrendszeri betegségek is torokgyulladáshoz vezethetnek, mivel az említett kó­rok miatt az érrendszer nem szállít elég tápanyagot a torokba, továbbá a pajzsmirigy megbetegedései is ott állhatnak a háttérben, s idegi alapon is gyulladásba jöhet a torok.

– Melyek a betegség tünetei, s miként kezelik a kórt?

– A betegség általában magas, 38-39 Celsius-fokos lázzal kezdődik, mely négy napig is fennállhat. Erős, égető, éles fájdalom lép fel a torokban, mind nyeléskor, mind nyugalmi állapotban. A megbetegedés akut formájában a fájdalmak nagyon gyakran átterjednek a fülre. A beteg nehezen nyel, bereked, sőt átmenetileg teljesen elveszítheti a hangját. Krónikus gyulladáskor a páciens úgy érzi, mintha valami irritálná a torkát. A köhögés pedig a kór mindkét formájában megjelenik. A kezelés módja több tényezőtől függ. Ha vírus okozza a megbetegedést, vírusölő gyógyszereket, antiszeptikumokat, gyulladásgátló spray-ket írunk fel. Injekciót általában gyermekeknek adunk be, a kór akut változatában, ha nagyon magas láz lép fel, s mentőt kell kihívni a beteghez. Ha szükséges, intravénás úton juttatjuk be az orvosságokat a szervezetbe, csepegtető alá helyezve a pácienst. Amennyiben négy napon belül sem csökken a láz, antibakteriális készítményeket, antibiotikumokat vetünk be tabletták vagy injekció formájában, nehéz nyelés esetében inkább az utóbbiakat használjuk. Lázcsillapítókat csak akkor írunk fel, ha a testhőmérséklet 38 Celsius-fok fölé emelkedik, a gyermekeknél viszont hatéves korig nagyon gyorsan emelkedik a láz, ezért az ő esetükben 38 Celsius-fok alatt is használhatunk lázcsillapító készítményeket. Kisebb hőemelkedéskor viszont nem alkalmazunk lázcsillapítókat, mert az alacsonyabb láz elősegíti az immunrendszer sejtjeinek a szaporodását, s ezek is fellépnek a betegség ellen. 38 Celsius-fok alatti láz esetén inkább hidegvizes borogatást ajánlunk a páciens kezére és a lábára.

A betegség ideje alatt naponta minimum másfél liternyi langyos folyadékot kell fogyasztani. Nagyon jók a gyümölcslevek, a citromos, illetve a málnás tea, valamint a különböző gyógyteák. A mézes teát viszont mellőzni kell, mert a méz irritálhatja a torkot.

A torokgyulladást ki kell feküdni, a páciensnek 2-4 napig ágyban kell tartózkodnia, hogy a szervezet pihenjen. A kezelés általában 4-5 napig tart. Ha ez alatt az idő alatt sem javul a beteg állapota, akkor megvizsgáljuk, hogy a gyulladás szövődményeként nem alakult-e ki mandula- vagy légcsőgyulladás. Amennyiben pedig a páciens valamilyen krónikus betegségben szenved, ugyancsak szövődményként izületi, illetve vesegyulladás is kifejlődhet, s ezekben az esetekben már a szövődményeket kell kezelnünk.

– Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

– Az orrsövényferdülésben, krónikus mandulagyulladásban szenvedő emberek, a dohányosok, a sportolással nem foglalkozó, egészségtelen életmódot folytató emberek könnyebben betegednek meg torokgyulladásban. Ezért meg kell gyógyíttatni az orrsövényferdülést, abba kell hagyni a dohányzást, sportolni kell, egészséges étrendre van szükség. Tisztán kell tartani a szájüreget, ne hanyagoljuk el a fogmosást, kezeltessük ki a krónikus orrüreg-betegségeket, a náthát. Szedjük az immunrendszert erősítő kombinált vitaminokat, illetve a C-vitamint, különösen tavasszal. Szedjünk gyógynövényekből készült, az immunrendszert erősítő készítményeket, influenzajárvány idején pedig – orvosi ellenőrzés mellett – vírusölő gyógyszereket vegyünk magunkhoz.

Lajos Mihály