Új miniszter az új nevű minisztérium élén

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Lényeges személyi változások és strukturális átalakítások várhatók Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból Emberi Erőforrások Minisztériumává (EEM) átkeresztelt tárcánál, ahol a nemrég lemondott Réthelyi Miklóst Balog Zoltán eddigi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár váltja a miniszteri székben. Így például a társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától.

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságában tartott hétfői meghallgatásán Balog Zoltán célként jelölte meg, hogy a kisebbségben élő magyar értelmiséget ne csak létszámában, hanem minőségében is megtartsák és növeljék. Kitért arra, hogy az idei évben a tárcánál lévő támogatási keret közel egymilliárd forint. Ez előrelépés, hiszen az előző évben 632 millió forinttal indult a külhoni magyar oktatás támogatása – jelezte.

Nagyon fontos diplomáciai feladat az egyenlő finanszírozás elvének érvényesítése, szorgalmazása – folytatta, hozzátéve: azt várják el, hogy az érintett szomszédos államok kormányai tegyék hozzá azokat az összegeket, amelyek egyébként normatív alapon járnak akár államilag elismert egyetemről, akár magánegyetemről van szó.

(szcs/mno.hu/MTI)