50 éves érettségi találkozó

Munkácsi Agráripari College

2012. május 18., 10:00 , 592. szám

2012. április 26-án jubilált a Munkácsi Agráripari College állatgyógyász tagozata: a tanintézetben 50 évvel ezelőtt szerzett középfokú szakképesítést az első 54 állatgyógyász szakember. A jubileumi érettségi találkozót – amelyre a szervezők több később végzett egykori diákot is meghívtak – tudományos konferenciával kapcsolták egybe.

A konferenciát megnyitó ünnepi beszédében Nagyija Balázs, a college igazgatója, a gazdasági tudományok kandidátusa röviden ismertette a tanintézet és jogelődje történetét. Az eltelt 65 év során 16 ezer fiatal szerzett diplomát az agráriparhoz kapcsolódó szakokon, közülük 3300-an a jubiláló állatgyó­gyászati tagozaton, akik között szép számmal vannak magyar anyanyelvűek is. Jelenleg is 3 magyar csoport (évfolyamonként egy) tanul itt. Az igazgatónő büszkén említette, hogy az egykori végzősök közül többen szereztek doktori, kandidátusi címet, többen pedig az emberi lélek gyógyításában találták meg hivatásukat, és magas egyházi tisztségeket töltenek be.

A szervezőbizottság elnöke, Dudás András, a biológiai tudományok kandidátusa – aki 50 éve maga is az iskola végzőse volt – előadásában ismertette a kárpátaljai állatgyógyászat történetét.

Az előadók és felszólalók között volt Lakatos Viktor, a Kijevi Egyetem Állatgyógyászati Főiskolájának docense, Petro Lokesz a Poltavai Állami Mezőgazdasági Akadémia belgyógyászati tagozatának vezetője, Borisz Kobály, Ukrajna Agráripari Minisztériuma állatgyógyászati részlegének helyettes vezetője, Mádi György veterán tanár is.

Az ünnepi program második részében a tanintézet állatgyó­gyászati szakosztályának diákjai és tanárai adtak színes zenés, táncos, irodalmi műsort a résztvevők számára. A számok közötti szünetekben nyugdíjas és most oktató tanároknak munkásságuk elismeréseként ajándékokat és magas szintű állami okleveleket nyújtottak át.

Legeza Attila,
a Munkácsi Agráripari College állatgyó­gyászati szakosztályának vezetője