Két én

2012. május 18., 10:00 , 592. szám

Két én címmel nyílt kiállítás Baraté Ágnes és Kalitics Erika műveiből múlt csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján a Gross Arnold kiállító teremben Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke örömének adott hangot, hogy folytatódik a képzőművészeti élet Kárpátalján, s két „szemtelenül fiatal” hölgyet köszönthet ez alkalommal, „akik tehetségük révén már telefestettek egy kiállítótermet, amire felfigyeltek azok, akik értenek a művészethez”. „Nagyon remélem, hogy ez a kiállítás segíti majd megtenni azt az előttük álló hosszú utat, amely a világ többi kiállítótermébe vezeti őket – fogalmazott Orosz Ildikó. – Örülök, hogy májusban, abban a hónapban, ami a fiatalságé, a fiatal képzőművészek számára nyújthatunk lehetőséget a bemutatkozásra” – tette hozzá a főiskola elnöke, sok sikert kívánva a két pályakezdő képzőművésznek.

Kopriva Attila festő, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola munkácsi festészeti tanszékének vezetője az általa képviselt oktatási intézmény két neveltjének gratulálhatott a kiállítók személyében. Mindkettejükre tehetséges diákokként figyeltek fel a főiskolán, akik következetes munkával alakították ki egyéni stílusukat, építették fel a maguk sajátságos művészi világát, hangsúlyozta. Mint kifejtette, nemcsak expresszíven, spontán módon mutatják be, amit látnak, hanem logikusan, éretten állnak a munkához, megfontolják, mit akarnak kifejezni.

A továbbiakban Balogh Dávid, a Beregszászi Magyar Gimnázium diákja akusztikus gitárkísérettel előadta Ákos Végre című dalát, majd a kiállító művészek mutathatták be alkotásaikat néhány mondatban a megnyitóünnepség közönségének.

A mezőkaszonyi születésű Baraté Ágnesnek ez az első tárlata, amelyen nagyobb számban szerepelnek az alkotásai, tudhattuk meg. A kiállított festmények és grafikák mind témában, mind stílusban igen változatosak, ami alkotójuk elmondása szerint annak tulajdonítható, hogy egy útkeresést mutatnak be, amely még távolról sem ért véget. A Munkácsról érkezett Kalitics Erika kiállított alkotásai az elmúlt két-három év terméséből valók. Bár az alkotótáborokban realistább művei is készülnek, a kiállításra nagyobbrészt a rá jellemzőbb kubista alkotásokat hozta el, tudhattuk meg magától a művésztől.

Tóth István beregszászi magyar főkonzul pohárköszöntőjében örömének adott hangot, hogy a kárpátaljai magyar képzőművészeket összefogó Révész-társaság alapító generációja után egy újabb alkotónemzedék bontogatja szárnyait. Ez a generáció és művészeti irányzata más, mint az elsősorban a magyar táj és a magyar ember bemutatására vállalkozó idősebb nemzedéké – olykor filozofikus, keresi a mögöttes mondanivalót –, de bemutatkozásuk, pályakezdésük ígéretes – fogalmazott a diplomata, sok szerencsét kívánva a két művésznek.

A tárlat május 24-ig tekinthető meg.

pszv