Öncél vagy közérdek?

A Vérke Tisztításáért Alapítvány

2012. május 18., 10:00 , 592. szám

Beregszász büszkesége volt egykor a városon keresztül-kasul kanyargó Vérke-csatorna, amely mentén fürdőház biztosította a kulturált strandolási lehetőséget, bérelt csónakokkal be lehetett járni a várost, a kőből kirakott lépcsőknek köszönhetően szinte bárhol kényelmesen partra lehetett szállni a csónakokból.

Ma a Vérke Beregszász szégyene! Meleg nyári napokon a városközpontot megülő borzalmas bűz forrása. A jelenlegi helyzet oka, hogy manapság szűrés és ülepítés nélkül a csatornába ömlik a Vérke közelében élők szennyvize. A mostanihoz hasonló, szárazabb időben még a partján is vastag rétegben áll az emberi fekáliával keveredett iszap. Ezen az ide utazókat megdöbbentő helyzeten kíván változtatni Babják Zoltán városi képviselő, aki nem mellesleg a turisztikai üzletben érdekelt vállalkozó is egyben. Kezdeményezésére május 11-én összegyűltek – összesen vagy tizenöten – a Vérke-csatorna partján, ahol bejelentette: létrehozza a Vérke Tisztításáért Alapítványt, amelynek megalapításához partnereket keres, akik a Bohdan Hmelnickij út 47. szám alatti utazási irodájában jelentkezhetnek. Továbbá számít az alapítvány céljaival egyetértő beregszásziak és mások anyagi támogatására. Korábban már két rövidebb szakaszt Pfeifauf József képviselővel kitiszttítattak, amely alapján ki tudták számítani, hogy pontosan mennyibe kerülne a Vérke Beregszászon áthaladó szakaszának kitakarítása; már készítik is az ezzel kapcsolatos tervet.

A megbeszélés iránt érdeklődő néhány helybéli közül többen elmondták, hogy addig a tisztításnak semmi értelmét nem látják, amíg a kanalizációs csatornák közvetlenül beleömlenek a Vérkébe. Ennek a helyzetnek pedig az orvosolására nem egy közhasznú alapítvány, inkább a város vezetése és különféle illetékes hivatalok lennének hivatottak. A magánlakások és egy a 70-es években épült lakótelep mellett ugyanis a járási kórház a legnagyobb szennyező, többek között a fertőző osztály szennyvize is közvetlenül a Vérkébe van belevezetve, akárcsak több közintézményé is. Így viszont a veszélyes anyagnak számító, bűzlő iszappal megtelt meder kotrása feleslegesnek látszik. Sőt inkább káros, mert a kotrással együtt eltávolítják a meder egyes részein megtelepedett, szűrőként működő lápi, mocsári élővilágot is.

Első lépésként tehát szennyvízcsatornákat kell lefektetni a Vérke mentén – ami sokba kerül. Ráadásul arra sincs biztosíték, hogy majd önként rácsatlakoznak azok, akik évtizedeken át hozzászoktak, hogy nem fizetnek csatornadíjat. Mindezek megoldása után lenne csak értelme a mederkotrásnak. Így a Vérke Tisztításáért Alapítvány egyelőre csak reklám- és kampánycélokra jó. Talán itt lenne az ideje, hogy az UMDSZ két „lelkes” városi tanácsi képviselője szóljon végre a pártelnök polgármesternek, hogy tegyen végre valamit, mint ahogy azt választási programjában megígérte.

Badó Zsolt