Már megint megfúrták a Guti Pünkösdi Napokat!

2012. május 25., 10:00 , 593. szám

A tavalyi évhez hasonlóan a Guti Községi Tanács az idén sem járult hozzá, hogy a KMKSZ a guti iskola területén és a község kiállítótermében megrendezhesse a hagyományos Guti Pünkösdi Napok rendezvényeit. Az elutasítás kapcsán lapunknak Balog Attila, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke és Sin József, a szövetség beregszászi középszintű szervezetének elnöke nyilatkozott.

– Miért nem tartják meg az idén sem a nagy hagyományokkal rendelkező Guti Pünkösdi Napok rendezvényeit?

– Érezve a rendezvény iránti fokozott érdeklődést, nagyon készültünk arra, hogy megrendezzük a jubileumi, XX. Guti Pünkösdi Napokat – mondta Balogh Attila. – A KMKSZ megyei szervezete még április elején levélben kérte az illetékeseket, köztük a községi tanács elnökét, hogy bocsássák rendelkezésünkre a rendezvény hagyományos helyszíneit (vagyis az iskola területét – a szerk.). Végül mégsem rendezhetjük meg, pedig neves anyaországi és helyi folklórcsoportok, énekesek, zenekarok, hagyományőrző együttesek, táncosok meghívását terveztük a községbe, akik igen sok vendéget, érdeklődőt vonzottak volna nemcsak a környékről, hanem más járásokból, sőt a szomszédos országokból is. Úgy tűnik azonban, mintha a helyi illetékesek nem értenék kérésünket, hisz mi a községbeli nagy kiállítótermet és az iskola területét kértük, melyek már 19-szer nagyszerű helyszínéül szolgáltak rendezvényeinknek. Ők azonban mindezt figyelmen kívül hagyva a futballpályára „száműznék” a rendezvényt, ahol még vezetékes víz sincs.

Sin József a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Gut község járási tanácsi képviselője:

– A KMKSZ készen állott arra, hogy teljes egészében támogassa e fontos megyei rendezvényt, azonban egy ilyen gazdag tematikájú, változatos rendezvénysorozatot nem lehet egy kopár futballpályán megrendezni: hisz hogyan lehetne képzőművészeti és fotókiállításokat, dokumentumgyűjteményt pl. kiállítani a szabad ég alatt? De nincs öltöző vagy megfelelő színpad sem. Egyáltalán nem alkalmas a helyszín az infrastruktúra hiánya miatt.

Kiemelném, hogy a Guti Pünkösdi Napok rendkívül népszerű rendezvénynek bizonyult a környéken, óriási kulturális és hagyományőrző szerepe van. Épp emiatt jött el Gutra eddig is többezer ember, nem pedig azért, hogy a sátorlap alatt aszalódjanak a tűző napon.

– Kik hoztak ilyen döntést Guton?

– Igazából nem tudjuk. Tavaly, amikor az ügyben összehívták a képviselőtestületet, határozat a titkos szavazás után nem született. Azután a jegyzőkönyvbe az eredményhez egyszerűen hozzáírtak még egy szavazatot, ezzel sikerült megakadályozni a rendezvény megtartását.

„Okulva” a tavalyi esetből, a képviselőtestületet az idén meg sem kérdezték. A végrehajtó bizottság döntésére hivatkoznak, melynek gyűlésére senkit nem hívtak meg. Az általunk megkérdezett vb-tagok viszont nem tudnak ilyen határozatról.

– Hogyan tovább? Mit terveznek ilyen helyzetben az idén?

– Május elején a helyi KMKSZ-alapszervezet újabb beadvánnyal fordult a Guti Községi Tanácshoz. Községünk 700 éves fennállásának méltatására rendezvénysorozatot szeretnénk szervezni. Képzőművészeti tárlatok, különféle kiállítások megrendezésére kértük a község erre alkalmas nagytermét, népi játékok, ünnepi koncert lebonyolítására pedig az iskolát. Ezt szintén elutasították a község jelenlegi vezetői – ők így „ünneplik” községünk jeles évfordulóját. Beadványunkat 30 guti lakos és a helyi tanács számos képviselője is támogatta.

De az „azt csinálok, amit akarok!” stílusú vezetést ez nem érdekli, holott már több határozatukról is kiderült, hogy törvényellenes. A község kulturális élete továbbra is sivárnak mondható.

De mi természetesen nem adjuk fel. Ez év folyamán még honismereti kirándulást, kopjafaállítást, megemlékezéseket tervezünk nemzeti nagyjainkról, valamint közös ünneplést a szomszédos Barkaszóval, melynek neve szintén 700 éve tűnt fel a forrásokban. Ebben a jó érzésű, nemzeti elkötelezettségű emberek támogatnak bennünket.

j