Németh: A jövőben is a KMKSZ látja el a támogató nyilatkozatok kiadásával kapcsolatos feladatokat

2012. május 25., 10:00 , 593. szám

A jövőben is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) látja el a támogató nyilatkozatok kiadásával kapcsolatos feladatokat – mondta el Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi zárt ülése után az MTI-nek.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány a választások után új rendszert alakított ki a magyarigazolványokkal összefüggő ügyintézésre. Emlékeztetett arra a döntésre is, miszerint a negatív tapasztalatok miatt nem kívánták a korábbi együttműködést az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel fenntartani, hanem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel kötöttek megállapodást. A KMKSZ vesz részt így a vízumok kiadásához szükséges támogató nyilatkozatok kiadásában, amelyben közreműködnek a történelmi egyházak és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség is – jelezte.

Az új rendszerben az eddigi tapasztalatok szerint a korábbi visszaélések megszűntek, az működőképes, és azon nem is kívánnak változtatni. Így a vízumokhoz szükséges támogató nyilatkozatok kiadását továbbra is a KMKSZ végzi majd.

A külügyi államtitkár az új metódussal összefüggésben érkezett ellenzéki kritikai észrevételekkel nem kívánt foglalkozni. Németh Zsolt azt mondta: azért tartotta szükségesnek, hogy a visszaélésekről a bizottság zárt ülésén részletes tájékoztatást adjon, hogy lehetősége legyen az ellenzéki képviselőknek is megérteniük azokat a szempontokat, amelyek a döntés során a kormányzatot vezérelték. Az államtitkár kérdésre megerősítette, a korábbi vizsgálati eredmények továbbra is titkos minősítésűek.

A Magyar Külügyminisztérium 2010. október 8-án adott ki közleményt arra vonatkozóan, hogy felfüggeszti az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jogát a vízumok beszerzéséhez szükséges támogató nyilatkozatok kiadására. Ezt megelőzően, júliusban rendelkeztek arról, hogy meg kell szüntetni az UMDSZ jogát a magyarigazolványok kiadására. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes döntése nyomán azóta Kárpátalján csak az ungvári magyar főkonzulátus adhat ki magyarigazolványokat. Mint akkor az MTI-nek elmondta, vizsgálatot rendelt el amiatt, hogy több magyarigazolványt adtak ki, mint ahányan magyarnak vallják magukat Kárpátalján.

Németh Zsolt akkor az UMDSZ-t tette felelőssé az „anomáliáért”, bár a szervezet visszautasította a jogosulatlan magyarigazolvány-kiadással kapcsolatos állításokat. A külügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy az UMDSZ öt kárpátaljai irodáján keresztül feltételezhetően „olyan politikai és gazdasági körök jutottak magyarigazolványokhoz, amelyek visszaéltek az okmányokkal”.

A döntés előtt Németh Zsolt 2010. június 30-án Ungváron folytatott megbeszélést mások mellett Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával és Kovács Miklóssal, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség elnökével. Ekkor „megdöbbenve tapasztalta”, hogy 165 ezer körüli magyarigazolványt adtak már ki Kárpátalján. Ez a szám jóval több, mint az igazolvány kiváltására jogosult 14 évnél idősebb kárpátaljai magyarok száma, hiszen ők nagyjából 100-120 ezren lehetnek – emlékeztet az MTI.

(MTI/zzz)