A pénzbehajtók nem zaklathatnak senkit

2012. május 25., 10:00 , 593. szám

„Pénzbehajtók zaklatnak állandóan telefonon, azt követelik, hogy fizessem meg állítólagos tartozásomat egy cégnek, amely kozmetikumok internetes értékesítésével foglalkozik. Nekem sosem volt dolgom ezzel a céggel, nem kötöttem velük semmiféle szerződést, ezért nem értem, mit akarnak tőlem. Nekik ugyanakkor megvannak a személyes adataim, s egy szerződést lobogtatnak, amit állítólag én írtam alá. Hiába fordultam a rendőrséghez, nem indítottak eljárást az ügyben, mondván a pénzbehajtás nem minősül zsarolásnak. Hogyan szabadulhatnék meg a pénzbehajtók zaklatásától?”

– Mindenekelőtt szeretném felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy amennyiben ismeretlenek fenyegetik, mindenképpen tegyen feljelentést a rendőrségen, amelynek kötelessége eljárást indítani az ügyben, függetlenül attól, hogy van-e alapja a pénzbehajtók önnel szembeni követelésének vagy sem. Előfordulhat ugyanis, hogy szélhámosok próbálnak meg nyomást gyakorolni önre ily módon. Tény, hogy jelenleg a pénzbehajtók tevékenysége jogilag még nincs megfelelően szabályozva. Eljárásuk azonban a leírtak alapján mindenképpen sérti az állampolgárok alkotmányos jogait, következésképpen pedig törvénytelen.

Tudni kell, hogy a szerződés és rajta az ön aláírása hitelességének megállapítása kizárólag szakértői vizsgálat révén lehetséges, azt azonban a bírónak kell elrendelnie bírósági eljárás keretében. Amíg azonban nem indul bírósági eljárás egy önnel szemben benyújtott kereset alapján, addig senkinek sem köteles bizonyítani semmit. Általában véve sem tanácsos az ügynek ebben a szakaszában szóba állnia ismeretlenekkel, pláne nem bemutatni nekik bármiféle, a személyazonosság igazolására szolgáló okmányt vagy dokumentumot, hogy ezzel próbálja meg bizonyítani az ártatlanságát. Ukrajnában hasonló esetekben csak a bíróság jogosult dönteni.

hk