Amit a fejtetű ellen tehetünk

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

A kislányom fején tetvek jelentek meg. Miként szabadíthatnám meg a gyermekemet az élősködőktől? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy beregújfalui anyuka. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk Vlagyimir, a Beregszászi Járási Kórház bőr- és nemibeteg gondozójának a főorvosa válaszol.

– A fejtetű testi érintkezés útján terjed, a gyermekeket ötször gyakrabban támadja meg, mint a felnőtteket, s általában azoknál az embereknél bukkan fel, akik nem tisztálkodnak rendszeresen, vagy hosszú hajat viselnek, s az utóbbi ok miatt ugyancsak öt az egyhez arányban jelenik meg a többnyire hosszabb hajjal rendelkező kislányok és felnőtt nők, mint a kisfiúk és a felnőtt férfiak fején – magyarázza a szakorvos. – Egyetlen anyatetű mintegy 50 darab szürke vagy fehér színű, apró, 0,75-0,80 mm átmérőjű, a hajszálakhoz tapadó tojást rak le, amit serkének nevezünk. 9-12 nap elteltével a tojásokból kikelnek a 2-4 mm nagyságú fiatat tetvek, melyek a fejbőrünkre mászva, szívni kezdik a vérünket. A tetvesség első tüneteiként a csípéseket és a nyomukban fellépő viszketést érezzük, ha pedig vakarni kezdjük a viszketés helyét, akkor exkorizáció lép fel, sekély mélységű, vörös vonalak jelennek meg a fejünk tetején. A betegség szövődményeként pedig nem ritkán piodermitis (gennyes gyulladás) kezdődhet, melynek során az elvakart sebből genny kezd szivárogni.

– Miként lehet elpusztítani a tetveket, s mit tehetünk a betegség szövődménye ellen?

– A betegek vagy a megbetegedett gyermekek szülei forduljanak orvoshoz, mi pedig krémeket, kenőcsöket is felírhatunk, de ebben az esetben előzőleg le kell nyírni a hosszú hajat, s a terápia is hosszabb időt vesz igénybe. Gyorsabban megszabadíthatjuk a pácienseket a parazitáktól, ha spray-t ajánlunk a számukra, melyet hosszú hajra is rá lehet fújni, ezután tíz percet kell várni, mialatt semmivel sem kell letakarni a fejünket, a tíz perc leteltével pedig rendesen, samponnal meg kell mosni a fejet. Egyetlen spray-s kezelés kiirtja a tetveket, az elpusztult élősködőket pedig sűrű szálú fésűvel távolítsuk el a fejbőrünkről, illetve a hajunkról. A tetvek megsemmisítésével maga a szövődmény is elmúlik. S akár krémmel, akár kenőccsel, akár spray-vel távolítjuk el a fejtetűt, ezt követően – egyetlen alkalommal – spray-vel kell lefújnunk minden, textilből készült dolgot, amivel érintkeztünk, hogy azokat is megtisztítsuk az esetleg rájuk került fejtetvektől, majd mossuk is ki a spray-vel kezelt textíliákat.

Az óvodákban, az iskolákban az ápolónők rendszeresen ellenőrzik a gyermekeket, s a serkék vagy a tetvek felfedezése után azonnal orvoshoz irányítják a kis pácienseket. A felnőttek pedig a fejbőrükön érzett csípések észlelése után azonnal jelentkezzenek az orvosoknál.

Lajos Mihály