Elmaradt Nyirő József újratemetése

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

Elmaradt vasárnap Nyirő József erdélyi író újratemetése. Az eseményt már több mint két éve szervezték, de a május elején hatalomra került romániai szociálliberális kabinet mindent megtett az újratemetés megakadályozására. Úgy tűnik azonban, hogy a leküzdhetetlen akadályt végül mégis egy RMDSZ-es magyar politikus jelentette.

Nyirő József erdélyi író újratemetéséről még 2010-ben döntöttek: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával hazahozzák a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemetik Nyirő hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szerveznek.

Az első problémák az újratemetés kapcsán azután jelentkeztek, hogy április 27-én megbukott a Demokrata–Liberális Párt és az RMDSZ alkotta koalíció. Az új szociálliberális kabinet külügyminisztériuma május 16-án bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Egyebek mellett mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését. A bukaresti hatalom beavatkozása nem volt minden előzmény nélküli, mivel több román lap is antiszemitának, irredentának nevezte az írót.

Május 22-én a román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyirő újratemetésének szervezőit, hogy nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre.

Május 23-án Budapesten ennek ellenére a terveknek megfelelően felravatalozták az író hamvait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Május 25-én Lukács Csaba, a Nyirő újratemetéséért felelős kommunikációs vezető az újságírók előtt felolvasta a román külügyminisztérium honlapján található ismertetést, miszerint emberi hamvak szállításához nincs szükség konzuli engedélyre. Közölte: Nyirő földi maradványainak elhamvasztása szabályosan és a kegyeleti szempontok figyelembevételével május 22-én megtörtént. Szólt arról is, hogy a székelyudvarhelyi polgármester múlt pénteken délben kiadta az anyakönyvi bizonylatot, s ezzel minden jogi akadály elhárult az újratemetés elől.

Aznap este azonban újabb fordulat állt be az ügyben, mivel Hargita megye prefektusi hivatala kérte a Nyirő nevére kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását. Lukács a Hír Televíziónak az ügy kapcsán elmondta, az általuk benyújtott kérelem minden formai követelménynek megfelelt. Viszont a polgármesteri hivatal úgy állította ki az engedélyt, hogy egy számhiba van benne.

Május 26-án drogbirtoklás gyanúja miatt feltartóztatták Lukácsot a román rendőrök Korondon, alig 15 kilométerre Székelyudvarhelytől. A rendőrök átkutatták a csomagjait, és egy urnát találtak benne. A rendőrök felnyitották, de üres volt. A kommunikációs vezetőt később elengedték, aki úgy nyilatkozott, az üres urna utaztatása „figyelemfelkeltő gesztus volt”. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Lukács úgy fogalmazott: Nyirőt nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.

Május 27-én végérvényesen eldőlt, hogy nem kerül sor Nyirő újratemetésére Székelyudvarhelyen, de a Papkertben megemlékezést tartottak délután. A szervezők közleménye Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert tette felelőssé amiatt, hogy az elhibázott iktatószámú temetkezési igazolás helyett nem bocsátott ki újabb, immár formailag hibátlan igazolást. Valószínűnek tartják azt is, hogy az RMDSZ-es Bunta Levente politikai megfontolásból állította ki hibásan az engedélyt.

A székelyudvarhelyi megemlékezésen részt vevő Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a román kormány a magyar kártyát játszotta ki azzal, hogy megakadályozta az újratemetést. A hivatal hibáját egyetlen civilizált országban sem hárítják az ügyfélre, tehát mi nyugodt lelkiismerettel eltemethettük volna Nyirő Józsefet – mondta Kövér László a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este. Mint fogalmazott, „pontosan azért, hogy ne lehessen bennünket megtámadni, kivárjuk azt a pillanatot, amikor a román államgépezet, beleértve az önkormányzatot is, a prefektúrát, meg mindenki mást, képes arra, hogy civilizáltan egy ilyen folyamatot levezényeljen”.

A házelnök szerint, „ha nem lett volna egyik oldalon gyáva, civil kurázsit nélkülöző hozzáállás, a másik oldalon pedig kifejezett kollaboráns hozzáállás a magyarok részéről a román kormány szabotőr szándékaival kapcsolatban, akkor megtörtént volna az újratemetés”. Hozzátette: ha az elmúlt 20 évben nem adták volna el aprópénzért a magyar nemzeti stratégiai érdekeket Erdélyben, például következetesen ragaszkodtak volna az autonómiához, az állami magyar egyetemhez, és ettől tették volna függővé, hogy miként segítik a mindenkori aktuális román kormányt, akkor már régen túl lennénk ezeken a kérdéseken – mondta Kövér László. „Azt szeretném, ha Kelemen Hunor és az RMDSZ vezetése legalább annyira önkritikus lenne a saját elmúlt 22 évükkel, mint amennyire nekünk önkritikusnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy tudunk-e kellő hatékonysággal fellépni” a romániai magyarok érdekeiért.

Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a műsorban úgy fogalmazott, hogy egy „kétlejes” igazoláson bukott meg az újratemetés sorsa, a helyi polgármester azonban megtagadta a formai hiba kijavítását. Arra a kérdésre, hogy mikor temetik el Nyirő József hamvait, Szász azt mondta, amikor megvan az igazolás, nem lesz akadálya az újratemetésnek.

Szász Jenő ugyancsak hangsúlyozta, hogy 15 év kormányzás után az RMDSZ-nek magába kell tekintenie. Véleménye szerint valamennyi romániai magyar szervezetnek közösen fel kellene állítania egy nemzeti konszenzus programot, amit mindenki aláír, amelyet aztán „körömszakadtáig” képviselnek.

A román külügyminisztérium – hétfőre virradó éjszaka nyilvánosságra hozott sajtóközleményében – csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő emlékének szentelt szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó.

(zzz/mno.hu/MTI)