XI. „Virágok Vetélkedése”

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

A közelmúltban Budaörsön, a Gyepűk Népe Alapítvány szervezésében immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a „Virágok Vetélkedése”: Népdalénekes Palánták és Ifjak Kárpát-medencei Találkozója. Az eseményt minden esztendőben Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyartanár, történész, néprajzkutató, a csángók történetének és kultúrájának kutatója emlékére szervezik.

A találkozó az anyaországi és a határon túl élő általános és középiskolás korú, népdalokat kedvelő tanulóknak kínál versenymentes bemutatkozási és ismerkedési lehetőséget több kategóriában. Nevezniük csak népdalokkal, illetve népi gyermekdalokkal lehet. A szervezők elsősorban régi stílusú magyar népdalok vagy népi gyermekdalok megszólaltatását várták tőlük önálló előadásban és – lehetőség szerint – népviseletben. Követelmény volt, hogy Domokos Pál Péter tiszteletére az előadott dalok között legalább egy ének – de lehetőség szerint minél több – a következő tájegységek egyikéről szerepeljen: Bukovina, Felcsík, Gyimes, Moldva. Az értékelést a tiszta hangzás, a szép kiejtés, az átélt előadás, a tudásszintnek és korosztálynak megfelelő dalválasztás, valamint az előadott dalok száma alapján hozta meg a zsűri.

Az eseménynek kárpátaljai résztvevői is voltak, mégpedig Tiszapéterfalváról, a Napsugár Hagyományőrző Énekegyüttesből. Az együttes vezetője, Kokas Erzsébet által felkészített gyerekek korábban nagy sikert értek el a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett, a beregszászi magyar főiskolán lebonyolított Által mennék én a Tiszán... népdaléneklő versenyen. A gyerekek közül akkor Paládi Attila 2., Simon Patrícia pedig 3. helyet nyert, a Napsugár Hagyományőrző Énekegyüttes pedig a csoportos ének kategóriában nyert szintén 3. helyet. A díjakon kívül teljesítményük elismeréseként a zsűri anyaországi képviselője, Tündik Tamás meghívta a gyerekeket a mostani budaörsi találkozóra. Különböző okok miatt ide végül csupán Paládi Attilának sikerült szülei és Kokas Erzsébet társaságában eljutnia, ám ugyanakkor méltón képviselte megyénket: elnyerte ugyanis az 1–4. osztályosok kategóriájának első helyét, amihez gratulálunk neki!

Fischer Zsolt