Az Élet Menete Beregszászban

Ne ölj! Ez Isten parancsa

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

A Kárpátaljai Életvédő Szervezet beregszászi aktivistái és önkéntesei június 1-jén, a nemzetközi gyermeknapon – a város egyházi felekezeteinek bevonásával – az abortusz elleni tiltakozásként megszervezték a Vérke-parti városban Az Élet Menetét. Munkácson korábban már több alkalommal szerveztek „életmenetet”, Beregszászban ez volt az első alkalom. A szervezők a menettel az abortusz bűnös voltára igyekeztek rámutatni.

Az „életmenetet” megelőzően a város templomaiban a különböző felekezetek közösen imádkoztak a meg nem született gyermekekért, majd a résztvevők a római katolikus templom udvarán gyülekeztek. Innen egy „Ne ölj! Ez Isten parancsa” feliratú óriástranszparenssel az élen, kezükben ugyanerre buzdító léggömbökkel a menet a város nőgyógyászati klinikája felé vonult. A közel száz főnyi csoportnak hangosbeszélőn Michels Antal beregszászi római katolikus plébános elsőként Márk evangéliumából hirdetett igét („Engedjétek hozzám a gyermekeket…”), majd ehhez kapcsolódóan Michel Quoist (1921–1997) francia római katolikus atya és író Szeretem a gyermekeket c. írását olvasta föl. Antal atya ezt követően megfogalmazta: „Sokan fölteszik a kérdést: mivégre ez a menet? A válasz egyszerű: az élet igenléséért, a születendő gyermekekért, azért, hogy ők megszülessenek. Sajnos nem mindenki vélekedik így: bennük tudatosítanunk kell az abortusz bűnös voltát.” Ezek után az atya a statisztikai adatokra hivatkozva elmondta, Magyarországon 1956, vagyis az abortusz bevezetésétől napjainkig közel hétmillió embert abortáltak. „Az élet igenlésére, az élet melletti kiállásra nagyon nagy szükségünk van. Isten reánk, gyermekeire igent mond, tehát nekünk is igent kell mondanunk gyermekeink megszületésére. A gyermek jelenti a reményt és a jövőt, fontos tehát, hogy ezen jövőt meglássuk és építsük. Az a kultúra, amelyik ezt nem látja meg, és amelyik az életet elveszi, saját gyökerét vágja el, és idővel önmaga alá temetődik.”

A nőgyógyászati klinika udvarán igét hirdetett és megosztotta még a jelenlévőkkel gondolatait Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke, Taraczközi Ferenc beregszászi református lelkipásztor, Margitics Volodimir görög katolikus parochus, valamint Vojtovics Emil pravoszláv atya. Michels atya a menet résztvevőinek beszámolt arról még, hogy ezen pillanatokkal egy időben petíciót adtak át a kórház nőgyógyászati osztályvezető főorvosának: ebben kérvényezték, hogy az év három napján – Aprószentek napján, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, illetve gyermeknapkor – ne végezzenek abortuszt a városban.

A jelenlévők végezetül közösen egy miatyánkot mondtak el a meg nem született gyermekekért, majd a klinika kertjében hat szál rózsát helyeztek el az abortált magzatokért.

Az aktivistákkal beszélgetve megtudtuk, hogy az abortuszok nagy számának fő oka az ismerethiányban rejlik. Ennek ellensúlyozásaként Kárpátalján az elmúlt másfél évben komoly életvédő munka bontakozott ki. Egyrészt óriás­plakátok és reklámok, másrészt lelkigyakorlatok formájában. Nem is eredménytelenül! Egy felmérés bizonysága szerint egy év alatt Ungváron közel 55 százalékkal csökkent az abortuszok száma, mely a megkérdezett édesanyák szerint nem kis részben az óriásplakátoknak köszönhető. Kárpátalján az életvédelemben részt venni kívánók számára képzéseket is tartanak, és az aktivisták az iskolákat is felkeresik, ahol a felelős szexuális viselkedésről és az abortuszról tartanak előadást a fiataloknak.

Az Élet Menetét jövőre is meg kívánják szervezni Beregszászban.

F.Zs.