Jankovics Marcell-kiállítás a főiskolán

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

Jankovics Marcell grafikáiból nyílt kiállítás múlt szerdán Beregszászban.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében a kiállítást szervező Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet nevében Gál Adél köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, a tárlat anyagát Jankovics Marcell Az ember tragédiája című rajzfilmjének grafikai lapjai képezik – válogatás azokból az illusztrációkból, amelyek az animációs filmhez készültek.

Dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke köszöntőjében rámutatott: egy-egy ilyen kiállítás-megnyitó azért fontos, mert újra reflektorfénybe állítja a szerzőt és művét. Arra ösztönöz, hogy ismét kezünkbe vegyük Az ember tragédiáját, amely nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra szempontjából is meghatározó mű – tette hozzá. Jankovics Marcell és a Tragédia találkozása nagyon szerencsés, hiszen vizuális eszközökkel segít megválaszolni az olvasónak az élet nagy kérdéseit, melyeket Madách vet fel művében, fogalmazott Orosz Ildikó. A főiskola elnöke reményének adott hangot, hogy a rajzfilmet ősszel a kárpátaljai közönség is láthatja majd.

Michels Antal beregszászi római katolikus plébános a rajzfilmet és alkotóját ismertető rövid előadásában rámutatott: a kiállítás anyaga nem előzmények nélkül való, hiszen korábban Magyarország egyik kelendő „terméke” a rajzfilmgyártás volt, melynek Jankovics Marcell, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező egyik kiemelkedő alakja. A rendező „berobbanása a köztudatba” 1974-re tehető, amikor Sisyphus c. munkájáért Oscar-díjra jelölték, hangzott el. Pályáját olyan ismert és népszerű rajzfilmek elkészítése fémjelzi, mint például a János vitéz (1973), a Magyar népmesék sorozat (1977), vagy a Fehérlófia (1982), jelezte a szónok. Michels utalt arra is, hogy Jankovicsnak régi nagy vágya volt, hogy rajzfilmet készíthessen Az ember tragédiájából, „a magyar irodalom kincsestárának egyik nagy ajándékából”, amelyet jó volna megismertetni a világgal. A bemutatóra azonban 28 évet kellett várni, hangsúlyozta a plébános, mert bár a forgatókönyvet már 1983-ban megírta a rendező, de csak 2011 novemberében mutatták be a kész művet a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Jankovics a Tragédia 15 színét 15 különböző stílusban rajzolta meg, mondta el Michels Antal, s mindegyik szín a bemutatott kor és kultúra kritikája, amit a Beregszászban most látható grafikák is tükröznek. A plébános rámutatott: Jankovics Marcell a Tragédia szerzőjéhez hasonlóan rajzfilmje által vallja, hogy az emberi életnek a küzdelmek és csalódások ellenére van értelme.

A továbbiakban Riskó Márta, a Beregszászi Magyar Gimnázium tanára, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség alelnöke ismertette nagy ívű és figyelemfelkeltő előadásában Madách Imre művét, illetve Az ember tragédiája megírásának körülményeit, hátterét. Vázolva a főhősök, Ádám és Éva 15 színen át tartó hányattatásait, a pedagógus emígyen foglalta össze a mű üzenetét, Madách válaszát a lét értelmére vonatkozó kérdésre: „Az Úr ajándékai rendre próbatétel elé állítják az emberiséget. Lehet, hogy eddig mindig rosszul döntött, rosszul választott az ember, de ha küzd, s bízva bízik ama Teremtőben, akitől az ajándékokat kapja sorban, talán mégsem teljesen hiábavaló létezésre ítéltetett az emberiség”.

Tóth István beregszászi magyar főkonzul pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Jankovics Marcell képi világa, víziói mélyen a magyar múltban, a magyar mondavilágban gyökereznek, művei egyedülállóak a világ rajzfilmművészetében. A rendező rajzfilmjeivel olyan örök értéket teremtett, amelyre az eljövendő generációk is bizton támaszkodhatnak, tette hozzá. Művei, melyeken generációk nőttek fel, rendkívül alkalmasak múltunk megismertetésére, a magyarságtudat kimunkálására gyermekeinkben – hangsúlyozta Tóth István, reményének adva hangot, hogy még számos eljövendő nemzedék okulhat azokból.

A megnyitóünnepségen részleteket mutattak be Az ember tragédiája című rajzfilmből, illetve felléptek a Beregszászi Művészeti Iskola ifjú zenésznövendékei Lozan Okszana és Turjanica Terézia vezetésével.

A tárlat június 27-ig tekinthető meg.

pszv