Nemzetközi gyermeknap Csapon

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

Idén is megrendezte a KMKSZ Csapi Alapszervezete és a Csapi 2. Sz. Széchenyi István Középiskola az ezúttal már a KMKSZ által megyei rendezvénnyé minősített gyermeknapot június 3-án, vasárnap. A csapi gyermeknapra a határvárosban élő gyerekek mellett a környékbeli településekről is sok kiskorú látogatott el szüleivel, ahol egy napig mindenki csak az ő szórakoztatásukon dolgozott.

A gyermeknap ünnepélyes megnyitásakor Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a gyerekeket és a meghívott vendégeket, többek között Héber Gábor ungvári magyar konzult, Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét és Maha Lászlót, a Csapi 2. sz. Széchenyi István Középiskola igazgatóját, valamint azokat a kézműveseket és hagyományőrzőket, akik már ötödik alkalommal vettek részt a csapi gyermeknapon. Külön köszöntötte az idén újjáalakult Csapi 3. Számú Gróf Széchenyi István Cserkészcsapatot, akik a játszóház vezetését vállalták. Illetve köszönetet mondott a rendezvény fő támogatóinak: Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának, a KMKSZ megyei szervezetének, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, a Kárpátiaszerviz Kft.-nek, a Dorcas Kárpátalja segélyszervezetnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

Kovács Miklós emlékeztetett arra, hogy a gyerek egyben a remény és a jövő szimbóluma, tehát a gyereknap a remény és a jövő napja. „A gyerekekből még bárki lehet, éppen ezért jelképezik a jövőt és a reményt. Viszont az rajtunk múlik, hogy ezek a kisemberek jobb erkölcsöket szívjanak magukba, szép dolgokat lássanak, és ha megnőnek, szép dolgokat akarjanak megvalósítani, természetesen nem megfeledkezve arról, hogy ennek a kárpátaljai jövőnek legyen magyar jellege is…” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.

A gyereknap programja a helyi iskola tanulóiból álló Harmónia énekegyüttes fellépésével vette kezdetét, amelyet egy kisebb zápor sem tudott megzavarni. A gyerekek ügyességi vetélkedőkön mérhették össze tudásukat, népi gyermekjátékokat tanulhattak. Hidi Endrétől, Ukrajna érdemes művészétől elleshették az agyagedény-készítés csínját-bínját, a többi kézművestől megtanulhatták a gyöngyfűzés, az üvegfestés, a hulladékanyag-megmunkálás, a makramé- és a madzagszövés, valamint a kosárfonás és a tengeriháncs tárgyak készítésének tudományát. A vállalkozó kedvű gyerekek arcát ügyes lányok megfestették, sok fiút érdekelt a Salánki Íjászkör bemutatója, ahol Kész Barnabás történelemtanár vezetésével a gyerekek és a szülők is kipróbálhatták az íjászkodást, kezükbe vehették a karikás ostort, felpróbálhatták a korhű harci sisakokat, megfújhatták a kürtöt stb. Volt aszfaltrajzverseny, bicikliverseny, népi ételeket is lehetett kóstolni. A csapi tűzoltóság bemutatóján a gyerekek beülhettek a tűzoltóautóba, néhányuknak még a sziréna bekapcsolását is megengedték. Az olvasni szerető gyerekek szép kivitelű magyar mesekönyvek között válogathattak a könyvárusnál, volt ugrálóvár, trambulin, valamint nyuszikat, kisbárányokat és kiskecskéket is lehetett simogatni. Közben hosszú sor állt az egészségügyi sátor előtt, ahol a szülők vérnyomását és vércukorszintjét ingyenesen megmérte dr. Szabó Erika. A nap végén a Cók-Mók Bábszínház mutatta be Vitéz Lászlónak az elátkozott malom ördögei ellen vívott küzdelmét.

Folyamatosan sok gyerek vette körül a csuhévirág- és különféle ikebanakészítést bemutató Kalanics Éva tanárnőt, a KMKSZ Salánki Alapszervezetének elnökét, aki a csapi gyereknapok rendszeres vendége, a Kárpátalja számára elmondta: „Itt mindig jól van megszervezve a gyereknap, gyerekcentrikus. Az a lényeg, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és minden őértük van. A csapi gyerekek nagyon kedvesek, soha senki nem idegeskedik, ha valami nem úgy van, hanem mindenki mosolyog. Vannak ide visszajáró gyerekek, akiket még a jurtatáborból ismerünk, ők is minden éven kijönnek.”

Kész Barnabás, a salánki hagyományőrző csapat vezetője elmondta: 1994-óta foglalkozunk hagyományőrzéssel, elsősorban a honfoglaló magyarok viseletét és fegyvereit próbáltuk rekonstruálni, de mára különböző évfordulók kapcsán az államalapítás korától, Hunyadi Mátyás korán át, a Rákóczi szabadságharc időszakán keresztül eljutottunk az 1848–49-es szabadságharc huszárjáig. Amikor szükség van rá, díszőrséget tudunk állítani, bemutatót, élő történelemórát tudunk tartani, nyári táborokban képezzük ki a fiatal nemzedéket, egyben erősítve nemzeti identitását. A csapi gyereknapokon kezdetektől itt vagyunk. Számomra ez egy kultúrmisszió.

Héber Gábor ungvári magyar konzult majd szétszedték a gyerekek, amikor a főkonzulátus ajándéklufijait kezdte szétosztani a csöppségek között. Végül minden gyereknek jutott gázzal töltött léggömb. Héber Gábor kérdésünkre elmondta: „Szerintem ez egy nagyon színvonalas rendezvény: csak rá kell nézni a gyerekekre, hogy milyen jól érzik magukat! Én egyébként tanulni jöttem ide, mert Weöres Sándortól olvastam: „Nem a gyerek a még tökéletlen felnőtt, hanem a felnőtt a már tökéletlen gyerek”, abszolút jó a rendezvény, és reméljük a jövőben is tudjuk támogatni.”

A lufik mellett minden játékokban résztvevő gyerek kapott ajándékot: plüssjátékokat, jelvényeket, kulcstartókat, pólókat, ingyen jegyeket az ugrálóvárba és a trambulinra.

A csapi KMKSZ-alapszervezet aktivistái elmondták: szívesen szerveznek hasonló rendezvényeket, remélik a támogatóknak köszönhetően lesz rá módjuk jövőre is.

Badó Zsolt