Tanévzáró a péterfalvai líceumban

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

Elbúcsúztak iskolájuktól a Péterfalvai Református Líceum végzősei is. Az ünnepség a református templomban kezdődött: ide érkeztek a ballagó diákok, miután utoljára végigjárták a tantermeket.

Az ünnepi istentisztelet kezdetén Seres János esperes köszöntötte a vendégeket: dr. Nagy Ignác, beregszászi magyar konzult, dr. Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökét, Nagy Béla egyházkerületi főgondnokot, Petrusinec Vladimirt, a Máramaros-Ugocsa Egyházmegye főgondnokát és Oroszi Pált, a Kárpátaljai Református Egyházkerület egykori főjegyzőjét. Seres János a Jelenések könyvének harmadik részéből idézve szólt a felnőttkor küszöbén álló végzősökhöz: „...ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót, amelyet senki be nem zárhat.”

Az ünnepség a művelődési házban folytatódott, melynek kezdetén az állami és a nemzeti himnuszt énekelték el a résztvevők. Két osztály ballagott az idén, ennek köszönhetően 57 végzős tanuló búcsúzott a Péterfalvai Református Líceumtól. A nagy létszám annak köszönhető, hogy a kárpátaljai magyarságban még mindig tapasztalhatunk összetartozást és nemzeti hűséget. A ballagók versekkel, énekekkel, idézetekkel és virágcsokrokkal búcsúztak. Dr. Orosz Ildikó idézetekkel indította a nagybetűs életbe a fiatalokat, hangsúlyozva, hogy győzzék le félelmeiket, és bátran fogjanak hozzá céljaik eléréséhez. Seres János a kecskeméti testvérgyülekezet levelét olvasta fel. Végezetül az igazgatónő okleveleket nyújtott át a versenyeken elért kiemelkedő eredményekért. Az ünnepség végén a tanulók mind megkapták érettségi bizonyítványukat, többéves munkájuk gyümölcsét – vagy, Brik Irma szavaival élve –, az „útilaput”.

kj