Franciaország: Abszolút többséget szereztek a szocialisták

2012. június 22., 10:00 , 597. szám

Az 577 képviselői helyből 314-et szerzett meg a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS).

Az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges. A kormányba két minisztert adó Zöldek 17 képviselői helyet kaptak, ami azt jelenti, hogy a párt – most először – önálló frakciót tud alakítani. A radikális Baloldali Frontnak erre az elért 10 mandátummal nem lesz lehetősége.

A Martinique szigetén megválasztott két független baloldali képviselővel együtt az új parlamenti baloldal 343 képviselővel rendelkezik a nemzetgyűlésben.

Az ellenzékbe szorult jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 194, az Új Centrum nevű párt 14, és az egyéb jobboldali formációk 21 képviselői helyet nyertek el, ezzel a parlamenti jobboldal 229 fős lesz.

A szélsőjobboldal három mandátumot kapott, ebből kettőt a Nemzeti Front, míg a centrista Modemnek két szék jutott a nemzetgyűlésben.

A részvételi arány 57 százalékos volt, ami nagyon alacsonynak számít Franciaországban.

Megfigyelők szerint a szocialistáknak így csak a legfőbb szövetségesnek számító és az új kormányban már eddig is szerepet vállaló Zöldekre lesz szükségük a törvények megszavazásához, a radikális és kommunista Baloldali Frontra nem kell majd támaszkodniuk. Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a radikális baloldal, amely számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képvisel, nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben.

Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést.

(MTI/szcs)